НАЧАЛО » събития

КНСБ подкрепя решението на парламента за оздравяването на КТБ

fb
3E news
fb
31-10-2014 09:55:00
fb

Ръководството на КНСБ подкрепя решенията на временната бюджетна комисия в парламента по отношение на оздравяването на КТБ, съобщиха от синдикалната организация. КНСБ е съгласна с решението на комисията, че трябва да има промени в банковото законодателство, които да гарантират ефективен банков надзор, а оттам и стабилност на банковата система в България. Именно липсата на ефективен банков надзор доведе до ситуация в банковата система да възникне сериозен проблем, без той да е породен от световната банкова криза.

Солидаризираме се с решението за законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити. За нас това означава, че за целта не трябва да се отнема лицензът на банката, обясняват синдикатите. Изплащането на гарантираните депозити е един от основните фактори, за да има доверие на вложителите в банковата система, категорични са от КНСБ.

Приетото от комисията решение БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина се нуждае от редакция с цел конкретизация. Приемаме решението, ако става дума за даване на допълнителен срок на БНБ за разговори с потенциални инвеститори за оздравяване на банката. Оттам предлагат да се укаже друг срок от например 30 дни, вместо сегашните 5 дни за отнемане на лиценза.

Подкрепяме изцяло предложението международно юридическо лице с опит в банковата дейност да проследи извършените от акционерите на банката и свързаните с тях лица операции с активи. До този момент се наблягаше върху установяване на ситуацията, докато тук вече ще се търсят виновните и степените на отговорност.

Продължаваме да смятаме, че оздравяването на банката е по-доброто решение от нейната ликвидация, смятат синдикатите.

КНСБ
оздравяване
КТБ
По статията работи:

Георги Велев