НАЧАЛО » събития

Кириенко: Руските АЕЦ са два пъти по-надеждни от европейските и американските

fb
3E news
fb
05-05-2015 04:04:00
fb

Атомният сектор на Русия увеличава производството на енергия и намалява издръжката, като при това показателите за сигурността на руските АЕЦ значително надминават чуждестранните. Това заяви председателят на „Росатом“ Сергей Кириенко при среща с президента на Русия Владимир Путин.

По думите на председателя на държавната атомна корпорация, през 2014 г. всички показатели за били изпълнени. „Получава се така, че ние сме изпълнили дългосрочната си програма за развитие със 116 процента от планираните задачи“, отбеляза той, като добави, че през изтеклата година атомният сектор е произвел 182 млрд. кВтч енергия, съобщава ТАСС.

Освен това дела на атомния сектор в общата структура на производството на енергия в Русия е нараснал от 15 на 17 процента, каза Кириенко.

Председателят на „Росатом“ подчерта, че увеличението на произведената енергия не е за сметка на намаляването на надеждността. „През тази година нямаме нито едно отклонение, което да е значително. Това по международната скала е „нулево ниво“. Той добави, че „показателите на надеждността на руските атомни централи е около два пъти по-добра от колкото в Европа и САЩ“. На това Путин отговори, че „тази ситуация се запазва за последните няколко години“.

Кириенко съобщи също така, че ръстът на заплатите в сектора съставлява 9,5 процента, а на производителността на труда – 11,7%. Нивото на средната заплата съставлява 60,5 хил.рубли.

„Росатом“ си поставя задачата да всяка година да намалява издръжката с 10%. Така успяхме средно с 10% да понижим „себестойността на килограм уран или на килограм гориво, които прозвеждаме, каза още Кириенко. „Това разбира се, е благодарение на създалата се конкурентна среда“, обясни той. По думите му сега 97% от основното оборудване се доставя от руски предприятия, „но не от едно“, което позволява задържане на конкуренцията.

При срещата си с президента Путин, Кириенко заяви също така, че в Далечния Изток са рециклирани всички натрупани отпадъци от отработено ядрено гориво, уточнява Прайм.

 

Росатом
Сергей Кириенко
АЕЦ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева