НАЧАЛО » събития

КЕВР се ангажира със значително намаление на цената на природния газ от 1 април

Регулаторът ще се съобрази и с данните за петролния и газов пазар от последния ден на месец март. Цената на електроенергията е за повишение, но стъпка в тази посока не се предприема заради ситуацията в страната в резултат на кризата с коронавируса

fb
3E news
fb
26-03-2020 11:03:26
fb

Цената на природния газ ще бъде изменена от 1 април тази година. С това се ангажира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешното открито заседание, което бе излъчен онлайн. Засега все още не е ясна датата и часа на закритото заседание, на което се очаква разглеждането от комисарите на искането на „Булгаргаз“ за намаление на цената с 40,49 %.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов коментира, че освен изменението на цената от дружеството искат от регулатора и изменението на цената на природния газ да е на едномесечен, а не на тримесечен период. „Сигурен съм, че КЕВР има капацитет за това“, посочи Павлов.  Дружеството настоява също така да се отразяват всички компоненти на котировките, а не само един. Освен това от обществения доставчик настояват и да не се публикува чувствителна търговска информация. Двете забележки ще бъдат посочени в писменото становище на „Булгаргаз“.

Припомняме, че според предоставената досега информация цената по новия договор между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” вече е хибридна – едната част е обвързана с петролните котировки, в частност цените на алтернативните горива, а другата – спотова (в частност постигнатата на TTF).

Предвид динамичната ситуация на пазара на петрол, а също така и на газовите хъбове от „Булгаргаз“ смятат, че ако към днешна дата дружеството е трябвало да направи предложението си за цената на синьото гориво то намалението би било по-голямо. В тази връзка Николай Павлов посочи, че ако КЕВР има желание, от дружеството са готови да предоставят информация на 31 март, за да бъде отразена при вземането на решението за цената на синьото гориво от 1 април.

В рамките на откритото заседание за цените на топлинната енергия, изпълнителните директори на  топлофикационните дружества в София, Бургас и Разград изразиха съгласие с доклада на работната група, публикуван по-рано на страницата на регулатора.

Във връзка с изменението на цените на природния газ  на „Булгаргаз“ и в частност намалението му от с 40,49%, КЕВР предвижда поевтиняване на цената на парното и топлата вода. Средното поевтиняване на цената на дружествата от сектор Топлоенергетика, които са на природен газ е с 20,7 процента. Според изчисленията на експертната група към  КЕВР цената на топлинната енергия в София трябва да поевтинее с 25,14 процента. В Пловдив предвиденото понижение на цената е с 12,09 на сто, в Бургас с 16,4 процента, във Варна със 7,8 на сто, във Враца с 21,3 на сто, в Плевен – с 14,85 %, във Велико Търново - с 16,6 процента, в Разград- с 16 на сто.

По отношение на разискването по доклада за цената на електрическата енергия от коментара на председателя на работната група Пламен Младеновски, както и от думите на присъстващият на заседанието председател на Фонд Сигурност на електроенергийната система (ФСЕС) Диан Червенкондев стана ясно, че на практика цената на електрическата енергия трябва да бъде повишена. Припомняме, че по-рано от натрупаните резерви във ФСЕС вече бе направено частично компенсиране на цената на тока. В момента обаче ФСЕС вече не разполага с такива резерви. В същото време предвид ситуацията, в която се намира страната повишение на цената на електроенергията няма да има. Припомняме, че това е отразено и в доклада на КЕВР, публикуван на страницата на регулатора.

Цена на топлинната енергия
цена на природния газ
Булгаргаз
КЕВР
По статията работи:

3E news