НАЧАЛО » събития

Йотингер: Добивът на шистов газ няма да намали съществено зависимостта на Европа от синьо гориво

fb
3E news
fb
07-07-2014 09:00:00
fb

Добивът на шистов газ чрез хидравлично разбиване на плстовете (фракинг) не може да намали съществено зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това коментира еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю пред вестник B.Z. am Sonntag.

В границите на Европа аз оценявам потенциала по следния начин: в дългосрочна перспектива ние ще можем да осигурим по този способ около една десета част от нашите потребности – отбелязва еврокомисарят. "По този начин при намаляване на добива на газ от нашите традиционни находища зависимостта от внос в крайна сметка да не се увеличава", добавя той.

В същото време Йотингер призовава Германия да не се отказва напълно от технологията фракинг, към която федералната република се отнася много скептично.

Както вече 3е-news съобщи министърът на енергетиката на Германия Зигмар Габриел и министърът на околната среда Барбара Хендрикс са изготвили документ за установяване на по-строги правила за възможността за добив на шистов газ чрез метода на хидравлично разбиване на пластовете. Документът се приема по-скоро като забрана за търговски добив на шистови газ поне до 2021 г. В документа се изразяват опасения от замърсяване на подпочвената вода, заради използваните химични вещества при метода на фракинг. Предвижда се и забрана на роектите за фракинг под 3000 метра.

През 2021 г. доклад ще трябва да установи "състоянието на познанията и технологиите" и законодателят ще обмисли отново закона. Дотогава изследванията ще бъдат позволени при определени условия.

шистов газ
Йотингер
Германия
фракинг
По статията работи:

Маринела Арабаджиева