НАЧАЛО » събития

Йордан Цонев: Има депутати, свързани с един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ

fb
3E news
fb
31-10-2014 02:03:00
fb

Депутатът от ДПС Йордан Цонев разбуни духовете в парламента с изказването си, че знае за депутати, "свързани с един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ".

"Имаме съмнения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг", заяви от парламентарната трибуна Цонев по време на дебатите по приемането на решение за Корпоративна търговска банка.

"Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Оттук нататък започва да действа Фондът за гарантиране влогове, той ще предложи на съда синдика и той ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи", каза Йордан Цонев. "Ние имаме съмнения, че сегашният директор на фонда, но ще чакаме и ще наблюдаваме всяко действие, е свързан с един икономически кръг, който има представители в този парламент и този кръг вече придобива депозити, негарантирани. Имаме точна информация за това, но водени от принципа да не обвиняваме преди да има точни извършени действия и факти ще го направим тогава, когато това стане факт", подчерта Йордан Цонев, цитиран от БГНЕС.

По неговите думи, тогава ще стане ясно кой е искал фалита на КТБ, кой организира протести за това и кой дори не се замисля дали има пазарна възможност да бъде направено нещо за банката. Цоне заяви също, че смята пазарно решение за невъзможно заради "гигантската кражба вътре".

Йордан Цонев бе категоричен, че действията на ДПС са били в посока транспониране на европейската директива в българското законодателство, която позволява да има органи по преструктурирането на такива банки, да има инструменти по преструктурирането. ДПС е за бърз достъп на вложителите до спестяванията им в гарантирания им размер, потвърди Йордан Цонев. От началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта, поради тази причина партията иска да се разкрият ВИП кредитополучателите. Този модел не бива повече да се повтаря, този модел е престъпен, заяви Цонев.

По думите му, такъв удар на банковата система не е нанасян от началото на прехода. 2,5 милиарда долара е обезценката на спестяванията на хората през 1997 година в 17 банки, а сега имаме 5,5 милиарда лева. Това е тежък икономически и финансов удар, подчерта той. "Това е моделът "Кой", дайте да го разплетем", призова депутатът от ДПС.

кризата с КТБ
Йордан Цонев
икономически кръг придобива активи от КТБ
По статията работи:

Галина Александрова