НАЧАЛО » събития

Иран е готов да увеличи износа на петрол двойно до три месеца след свалянето на санкциите

fb
3E news
fb
19-11-2015 04:18:00
fb

Иран е готов да увеличи експорта на петрол двойно, до 2 млн.барела на ден в разстояние на три месеца след свалянето на санкциите, заявява в интервю за РИА Новости първият заместник-министър на промишлеността, мините и търговията Моджтаб Хосроугадж. Той изразява увереност, че петролното ембарго ще бъде свалено от Иран през средата на декември-началото на януари 2016 г.

Ние не приемаме варианта за постепенно сваляне на санкциите, ние заявихме, че всички санкции трябва да бъдат свалени едновременно. И когато аз казвам, че през средата на декември-началото на януари санкциите ще бъдат свалени, то аз имам предвид не само банковите. Ние вече се подготвихме за това. Напълно сме готови да започнем износ на петрол веднага след като сънкциите бъдат свалени“, заявява той.

Хосроугадж обяснява, че Иран е член на ОПЕК и до въвеждането на петролното ембарго, квотата на страната е била от порядъка на 4,3 млн.барела петрол.

Преди санкциите ние произвеждахме 1,8 млн.барела петрол на ден за вътрешно потребление и 2,5 млн. барела за експорт. Сега ние изнасяме почти 1 млн.барела на ден и сме напълно готови веднага след сваляне на санкциите до добавим още 500 хил.барела за износ. В разстояние на няколко месеца, възможно три, ние ще може да ги увеличим с още 500 хил.барела на ден“, добавя заместник-министъра.

По-рано министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че руски нефтогазови компании, като „Зарубежнефт“, „Газпром“ и други са заинтересовани от навлизането на иранския пазар.

Ембаргото върху износа на ирански петрол от страна на ЕС влезе в сила на 1 юли 2012 г. 

Иран
износ на петрол
санкции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева