Инж. Христин Илиев: През 2021 г наши основни приоритети ще са грижата за околната среда и за комфорта на нашите клиенти

В Топлофикация Бургас екологичното мислене и действия винаги са били водещи, обяснява изпълнителният директор на дружеството

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1016
article picture alt description

Инж. Илиев, екология, устойчиво развитие, зелени политики - имате ли усещане, че тези теми бяха пренебрегнати заради кризата с COVID 19?

Не смятам, че тези теми останаха на заден план. Точно обратното. Концепцията за производство на чиста енергия още повече залегна в дневния ред на обществото във всички европейски страни, в това число и България. Всички топлофикационни предприятия започнаха активна работа в проекти за производство на енергия от по-екологични горива и закупуване на нови съоръжения. Както сами ежедневно наблюдавате, темата със "зелената икономика" продължава да бъде водеща и на европейско ниво. Имаше момент в началото на пандемията, когато някои експерти  заговориха за отлагане на Зелената сделка, но всъщност в европейските планове за устойчиво възстановяване екологията придоби още по-голямо значение.

В "Топлофикация Бургас" екологичното мислене и действия винаги са били водещи.  Ние винаги сме подхождали грижливо към пестеливото използване на  ресурси и опазването на околната среда. Това е станало част от културата на предприятието.

Как се отразява кризата с COVID 19 на енергетиката в България и в частност на Вашето предприятие?

COVID 19 се отрази на всички, навсякъде и по много различни начини. Няколко сектори бяха по-засегнати от други, но негативните последици  се усетиха от всички нас. Мисля, че  успяваме  да „удържим на бурята“. Запазихме целия екип и продължаваме да произвеждаме необходимото количество енергия, независимо от трудната обстановка.  С много усилия продължаваме да работим, за да имат абонатите ни парно и топла вода.  Още от началото на извънредното положение сме в постоянно напрежение, но сплотени се справяме и с тази ситуация, в която никой от нас не е мислил, че ще попаднем . С дисциплина, стриктно изпълнение на противоепидемичните мерки и адекватни решения пазим здравето на всички наши служители и клиенти. В началото на новата година си пожелавам скоро тази епидемиологична криза да е минало, но за целта трябва да продължим да се държим отговорно. Виждате какво става в Европа, заразата продължава да се разпространява масово и да взима много жертви, затова ние българите, въпреки успеха на взетите мерки, трябва да продължим да бъдем внимателни. Да не забравяме, че ни предстоят двата най- тежки зимни месеца.

Ако се абстрахираме от кризата, как бихте оценили енергийния ни сектор?

Българската енергетика е на кръстопът. Предстои трансформацията на въглищните централи. От начина, по който се осъществи, ще зависи и енергийното бъдеще на страната. От огромно значение ще е и съдбата на проектите за нови атомни мощности.

За нас като топлофикация, приоритетите си остават два - грижа за природата и за комфорта на нашите клиенти.

Как според Вас изглежда „идеалната  верига“ производител-услуга краен клиент?

Според мен ключът към успеха е това хората да ти вярват. През годините винаги сме работили за спечелване на взаимното доверие на нашите потребители. Основната ни цел е да предоставяме качествени услуги на ниски цени. Да показваме и доказваме предимствата на избора на  централното отопление пред редица други съвременни алтернативи. Работим по обновление на портфолиото от предлагани услуги и искаме стъпка по стъпка да ги дигитализираме напълно. Въведохме електронната фактура, възможността за самоотчет, бърза и лесна проверка на сметките на потребителите на  нашия сайт, възможността за плащане по електронен път. Освен това ако желаят абонатите ни могат да получават по имейл всички важни новини, планирани ремонти и събития, свързани с "Топлофикация Бургас".

Какво бихте желали да кажете на всички колеги в сектора Ви?

Вярвам, че българската енергетика има своето бъдеще. Да продължават да се трудят все така всеотдайно и упорито. Предстои реализирането на големи енергийни проекти, които могат да гарантират енергийната сигурност и независимост на страната ни след Зелената сделка. Преходът към нисковъглеродна икономика, няма да бъде лек, но се надявам, че ще се намерят най-добрите решения, които да бъдат от полза за всички българи.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?

На всички Ваши читатели и на всички наши клиенти пожелавам една по-здрава и успешна 2021 г.

Благодаря Ви инж. Илиев и желая успех на Вашите начинания и на усилията на целия Ви екип в този ключов за България сектор!

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща