Инж.Севдалин Желев, Топлофикация Русе: Работим за чиста природа и топли домове за русенци

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1023
article picture alt description

Инж.Севдалин Желев изпълнителен директор на Топлофикация Русе обяснява за начина, който от дружеството са избрали, за да подобрят екологията си.

Инж.Желев, като експерт бихте ли разказали защо Топлофикация Русе се насочи към биомасата като заместител на въглищата?

- В нашия град темата с чистотата на атмосферния въздух отдавна е на дневен ред. Преди 30 години Русе бива периодично обгазявано от производства в съседна Румъния. В последните седмици качеството на въздуха също е основна тема на разговор за русенци.

Една от причините в Топлофикация Русе да прибегнем до използването на биомаса като заместител на въглищата е да подобрим въздействието си върху околната среда и имаме принос за справянето с екологичните проблеми в нашия прекрасен град.

По принцип основната суровина на Топлофикация Русе са вносни въглища. Те са скъпи и доставката им отнема седмици. Не мога да подмина и факта, че Европа е насочена към постепенно ликвидиране на въглищния отрасъл.  За това се поинтересувахме какви алтернативни горива можем да използваме, за да оптимизираме себестойността на нашите услуги. Все пак всеки иска ток и топлина на достъпна цена.

Вече успяхме да заместим част от въглищата с биомаса, а в  момента сме в процес на реализация и на проект за производство на енергия от природен газ. Говорим за сериозни инвестиции. Това са инвестиции в чиста околна среда в Русе. Работим за чиста природа и топли домове на русенци!

Каква биомаса използвате? Разкажете ни за нея!

- От земеделски произход. Биомасата е енергиен продукт, който България притежава в изобилие. За съжаление, ние българите нямаме  находища на природен газ или петрол, но биомаса имаме. Използването на биомаса в производството на енергия е добре развита европейска практика. Становища на Европейската комисия, както и други обществени и частни организации потвърждават, че биомасата, използвана за получаване на енергия, може да играе съществена роля в създаването на по-екологична и конкурентноспособна икономика.

А скоро ли ще започнете да произвеждате енергия и от природен газ?

- Ако всичко върви по план. От следващото лято.

Вече повече от година РИОСВ Русе следят Вашата дейност с камери. Това притеснява ли ви?

- Ни най-малко. Напротив това ни успокоява, защото като цяло ТЕЦ-овете в България често служат като „изкупителна жертва” при всяко замърсяване, а всъщност замърсителите са съвсем други. Видеонаблюдението  осигурява сигурност на русенци, че сме изрядни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща