НАЧАЛО » събития

За 5 години държавата е изгубила 1 млрд. лв. от неплатени концесионни такси

Около 500 природни находища и плажни ивици дадени за ползване по право, без търг и контрол от държавата, сочи анализ на БОБКОР

fb
3E news
fb
18-06-2014 01:48:00
fb


От 2008 г. насам не са плащани концесионни и кариерни такси за 67 находища за подземни богатства поради неуредени договори и пропуски в нормативната база. Щетите за държавата възлизат на стотици милиони лева и дори милиард. Това показва анализ на концесиите, изготвен от правителствения Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност – БОРКОР, съобщи неговият директор Бойко Великов.

Експертите констатират, че Законът за подземните богатства не е ефективен и има пропуски в методиката за определяне на концесионното възнаграждение и са необходими законодателни и нормативни промени. Пропуски и проблеми има и в останалите закони, които уреждат отдаването на концесии. Според Великов всички концесии трябва да бъдат събрани в един закон, за да се премахне всякаква възможност за отдаването им без провеждане на състезателна процедура. Това ще намали възможностите за корупция при концесионирането, смята шефът на БОРКОР.

Около 500 находища за добив на различни природни богатства и концесии за плажове са предоставени без търг и конкурс заради седем законодателни изключения в Закона за концесиите. Концесиите по право са вървели с приватизацията на държавните предприятия, обясни Великов. С неуредени договори са 67 концесии за добив по право, за които до 2008 г. е плащана само кариерна такса, а след това не са внасяни абсолютно никакви такси и концесионни възнаграждения.

От БОРКОР са установили нарушения при концесионните договори за ски зона "Банско", за плажа на "Слънчев бряг" и за находището на злато край Челопеч, посочи Великов. Според анализа първоначално концесиите по право са били 400-500. С приватизацията по право са получени дори големите находища при Челопеч, Медет и Елаците, а също и плажните ивици в курортите Русалка, Елените, Дюни и др. И при трите договора са установени сериозни пропуски в работата на институциите и почти никакъв контрол по спазването на договорите.

Предложенията на БОРКОР са внесени в Министерски съвет и парламентът трябва да ги приеме, независимо от политическата ситуация, заяви Великов. Центърът предлага и въвеждането на типови договори за концесионирането на минерални води и по-добра уредба за концесиите на водоснабдителни мрежи.

неплатени концесионни такси
анализ на БОРКОР за концесиите
законови промени за концесиите
загуби от концесиите
По статията работи: