НАЧАЛО » събития

Заради големия ВЕИ бум Япония започва промени в системата за „зелени тарифи“

fb
3E news
fb
05-01-2015 02:58:00
fb

 

В Япония започват промени в системата на така наречните „зелени тарифи“ (feed-in tariff). Промените се подкрепят от енергийните компании, но не и от противниците на атомната енергетика, пише в едно от първите си издания за годината Japan Times.

 

Споровете за т.нар.“зелени тарифи“ започнаха през септември 2014 г., след като компанията Kyushu Electric Power Co. заяви, че няма по-нататък да подписва договори с повечето от компаниите, доставящи електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Kyushu Electric обясни решението си с това, че мрежата й ще се окаже пренатоварена, ако компанията взима едновременно електроенергия от всички доставчици на зелена енергия, с които е сключила договори.

 

С влизането в сила от юли 2012 г. на „зелените тарифи“, задължаващи 10-те големи енергийни компании да изкупуват производството от слънчеви, вятърни, геотермални, централи за биомаса и мини ВЕЦ-ове, страната бе обхваната от „златна треска“. Големи и малки компании започнаха да извличат изгода от „зелените тарифи“, която определят фиксирана цена за 1 Квтч от възобновяеми източници. Централните власти на Япония одобриха почти 1,5 млн. различни проекти в този сектор. Повече от половината от тях са за слънчеви централи с мощност до 10 Квт. По своята същност това са слънчеви панели по покривите на жилищата, или на индустриалните сгради. Но има и проекти за много по-големи мощности. Над 1265 например са заявките за електроенергия от над 2 Мвт.

 

Бумът от възобновяеми проекти принуди през септември компанията Kyushu Electric да заяви, че прекратява сключването на нови договори. Още четири енергийни компании предупредиха, че надпреварата за алтернативна енергия крие опасности за енергийната система. Според изследване на японското икономическо министерство, седем от енергийните компании на Япония ще могат да поемат заради мрежови ограничения само 58% от това количество от слънчева електроенергия, която смятат да доставят в бъдеще до абонатите си. В този смисъл министерство на икономиката преразгледа въпросът за зелените тарифи и през декември въведе нови правила. Предходните правила позволяваха на компаниите получаване на съгласието на съответните органи за един или друг проект за възобновяема енергия, както и гарантиране на правото за изкупуване електроенергията, без да се бърза с изпълнението и да се чака, докато капиталовите разходи за изграждането на проекта бъдат намалени. Направените промени предвиждат крайни срокове в които даден проект трябва да се осъществи и включи в мрежата. Ако компанията не спази срока, то тя губи правото за свързване в мрежата.

 

Преди се изискваше от енергийните компании да работят с енергия от възобновяеми източници не по-малко от 30 дни в годината, докато след промените става въпрос за 1080 часа, което дава по-голяма гъвкавост при планирането. В правилата има и други промени, които обаче се възприемат не особено добре от антиядрените сили в страната. Така например анализаторският център Japan Renewable Energy Foundation на милиардера Масайоши Сон пряко обвинява икономическото министрество на страната в това, че с изчисленията си за капацитета на мрежата допуска ръщане в експлоатация на всички 48 атомни централи в страната.

 

Енергийната компания Kyushu пък се обвинява в това, че решението й от септември е свързано с възможността за повторно включване на два блока от АЕЦ Sendai.

Kyushu Electric Power Co.
АЕЦ Sendai
ВЕИ
зелени тарифи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева