НАЧАЛО » събития

ЕС предлага на Узбекистан финансова подкрепа за осъществяване на съвместни енергийни проекти

fb
3E news
fb
19-05-2016 10:23:00
fb

Европейският съюз (ЕС) предлага на Узбекистан финансовите си ресурси за съвместни проекти в сектора на енергетиката. Това съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович на конференция в рамките на международния форум „Нефт и газ на Узбекистан-2016“ в Ташкент.

ЕС разполага с финансови инструменти, които могат да осигурят необходимото финансиране за конкретни проекти, насочени към осъществяването на устойчива енергийна политика“, каза Шефчович, цитиран от местните медии.

В частност вицепрезидентът на ЕК обърна внимание на възможностите на Европейската инвестиционна банка, чийто опит е „достъпен за разработка на устойчиви енергийни проекти с инвестиции в Узбекистан“.

Шефчович предложи също така Узбикестан да се включи към програмата „Възможности за инвестиционна подкрепа в Централна Азия (IFCA), която осигурява възможност за привличане на грантове и техническа помощ за осъществяване на енергийни проекти.

През 2011 г. ЕС и правителството на Узбекистан подписаха меморандум за сътрудничество в сектора на енергетиката. Меморандумът предвижда участие на компании от страните от ЕС в модернизация на енергийния сектор, внедряване на енергоспестяващи технологии и развитие на транспортно-информационни и транзитни коридори между регионите.

Мощностите на националната холдингова компания „Узбекнфтегаз“ са за осигуряване на добив на природен газ от порядъка на 70 млрд.куб м течни въглеводороди – в обем от 8 млн.тона ежегодно.

ЕС
Узбекистан
енергийни проекти
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева