НАЧАЛО » събития

Емил Димитров: Новият ВиК холдинг ще съфинансира дружествата, които не могат да инвестират във водна инфраструктура

Перник няма да пие водата на София, категоричен бе новият министър

fb
3E news
fb
20-01-2020 06:36:41
fb
Кадър: Европа ТВ

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ са за друга каскада и могат да бъдат пренасочвани. Това обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНР. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена.

Новият министър бе категоричен, че трябва да се пести питейната вода. „На много места се нагнетява напрежение. Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, каза Димитров.

По повод на проблемите с вода в Шумен екоминистърът припомни: „30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура...

За ситуацията в Перник Димитров, пък коментира, че през всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. “Дори да посоча имената, това няма да оправи системата“, каза екоминистърът. „По оперативната програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции.

По повод на новосъздадения ВиК холдинг министърът заяви, че сега ВиК-дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си. Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров.

За случая с горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол" той заяви, че прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни. „Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло. Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, обясни екоминистърът. По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са.

Емил Димитров
водна инфраструктура
ВиК
водоподаване
Перник
Шумен
По статията работи:

3E news