НАЧАЛО » събития

Еколози скочиха срещу договора с „Park Place Energy" за проучване на въглищен газ в Добруджа

Според тях методите на сондиране били в пъти по-рискови, отколкото на шистовия газ

fb
3E news
fb
06-07-2014 04:12:00
fb

 

 

Според тях методите на сондиране били в пъти по-рискови, отколкото извличането на шистов газ
Правителството е сключило през април 5-годишен договор с американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп" за проучване и сондиране на въглищен газ от находище в близост до с. Вранено, Каварна. Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

За това алармира екологът Синтия Недялкова по bTV. Според нея извличането на въглищен газ в Добруджа може да е в пъти по-опасно, отколкото добива на шистов газ. Това междувременно съобщи 3eNews преди две седмици, като се позова на информация на сайта на компанията.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ, обясни тя. Сондите трябвало да минат през подпочвените води и това щяло да предизвика екокатастрофа. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ, водата в образувалите се кухини ще пропадне и ще изчезне“, смята екологът и допълва, че така водата в Добруджа, която и без това е най-скъпа, щяла да стане още по-съка.

„Зелените“ организации разяснявали на местното население колко опасни били методите на добив. При един от тях например въглищата се палят под земята, за да освободят газа. Другият вреден метод е хидрофракингът, който бил забранен в много държави, тъй като газът излизал на повърхността и хората в тези райони страдали от редица заболявания, каза Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

„Сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива“, потвърди пред бТВ Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката. Американската компания е декларирала, че няма да използва хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането да предизвика потока от газ към повърхността. Бонев увери, че няма никаква опасност за екологията в региона.

В публикация от 17 юни 3eNews информира, че мериканската компанията „Park Place Energy" АД и българското правителство са подписали споразумение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското с. Вранино, позовавайки се на съобщение на сайта й. Споразумение за лиценз за Вранино Блок 1-11 е подписан с МИЕ от името на Република България на 1 април 2014 г. Разрешението за проучване „Вранино“ обхваща 98 205 акра (397,42 кв.км.) в Североизточна България, ставя ясно от съобщението на компанията, чиито централен офис е в Далас, щата Тексас. Разрешението е за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5 години. При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лицензия за експлоатация в продължение на 35 години.

Компанията се подготвя да представи 5-годишната си работна програма и по-подробно - тази за първата година, за одобрението от правителството. Тази работна програма ще включва придобиване на 2D и 3D сеизмични, както и сондиране на пет нови кладенци. Работната програма трябва да демонстрира техническата и икономическата осъществимост на добиването на природен газ от въглища. От дружеството заявяват, че ще използват най-новите технологии на разположение, включително хоризонтално сондиране, за да се добива природен газ.

Над 220 сондажа са били просондирани в блока на Park Place Energy, както и в непосредствено прилежащите към него области, между шестдесетте до края на осемдесетте години на ХХ в., както и един сондаж през 2005 г. Оценката е, че в Блок 1-11 има значително съдържание на съдържащи газ формации.

Въглищните залежи в Добруджанския Басейн съдържат над 60 отделни въглищни пластове, много от които имат високо съдържание на природен газ. Предишните проучвателни дейности са били насочени към оценка на възможностите за минен добив на въглищата в Добруджанския басейн, но е било установено, че въглищните пластове се намират на прекалено голяма дълбочина, за да бъде рентабилен добивът им по минен способ.

От „Park Place Energy" заявяват, че ще използват модерни техники, запазващи околната среда, повечето от които са развити през последните 6-8 години, за извличане на газ. Те няма да включват хидравлично разбиване или т. нар. „хидрофракинг". Предвиждат да сондират в малък радиус сондажи в хоризонтална посока, през въглищните пластове, като така ще позволим на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път.

Тази техника е успешно прилагана за цялостен добив в Северна Америка, Австралия, Китай и други държави. Водещо място при прилагането на тази технология притежават САЩ с над 50,000 газови (газ метан) сондажа в над дванадесет басейна. В Канада има над 10,000 сондажа, основно в Алберта. Очаква се започване на проекти за странично сондиране в Обединеното Кралство и във Франция. Извличането на газ от въглища в Европа е все още в ранен стадий, припомнят още от компанията.

проучване на въглищен газ в Добруджа
протести на еколози срещу проучването на въглищен газ в Добруджа
По статията работи: