НАЧАЛО » събития

ЕБВР занижи прогнозите си за икономиката на страната ни

fb
3E news
fb
21-01-2014 07:19:00
fb

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) занижи до 1,8% очакванията си за икономическия растеж на България през тази година. Предишната прогноза на банката беше за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2%. Банката обаче леко е завишила очакванията си за икономическия ръст през 2013 г. - предишната прогноза беше за повишение от 0,4 на сто, докато новата е за ръст от 0,7 на сто.

Очакванията на ЕБВР съвпадат и с прогнозата на правителството за икономическия растеж – в бюджета беше заложено, че БВП ще се разшири с 1,8% през 2014 г. Прогнозата почти съвпада и с тази на Световната банка, която очаква българската икономика да се разшири с 1,7% през тази година, но е малко по-висока от прогнозата на Европейската комисия (ЕК), която е за 1,5%.

Темповете на растеж на България обаче изостават от средните за държавите от Югоизточна Европа. ЕБВР прогнозира, че БВП на страните в региона ще нарасне с 2,1% през настоящата година, а за 2013 г. се очаква БВП да се разшири със средните 2%. „Икономиката на България демонстрира някои признаци на устойчиво възстановяване през 2013 г. Износът продължава да се подобрява, но заради слабото вътрешно търсене растежът през 2013 г. вероятно ще е малко по-нисък спрямо 2012 г.“, посочва се в доклада на ЕБВР.

Припомняме, че днес вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че страната ни ще разчита на износът, за да се възстанови по-бързо икономиката.

ЕБВР
ръст
икономика
По статията работи:

Георги Велев