НАЧАЛО » събития

ДПС бърза спешно да прокара нов Закона за тютюна, ГЕРБ го бойкотира

Според опозицията новата регулация цели да постави 250 000 производители на подчинение на една партия

fb
3E news
fb
02-07-2014 07:43:00
fb


В оставащите дни до края на този парламент ДПС се стреми да вкара свой проект на чисто нов Закон за тютюна. Той предвижда в условията на пазарна икономика да постави 250 000 тютюнопроизводители и техните семейства под пълен държавен контрол. Предлага се да бъде създадена Изпълнителна агенция по тютюна, а браншът да се ръководи от Национална камара по тютюна. Освен това ще бъдат поддържани актуални регистри на производителите и на търговците на суровина.

Междувременно днес проектът бе приет на първо четене от комисията по земеделие в парламента с 10 гласа „за“ и 8 „против“. Вероятно така ще мине „на косъм“ и на второ четене в ресорната комисия. Едва ли обаче ДПС ще успее да прокара закона в пленарна зала и той да стане факт, тъй като най-малкото групата на ГЕРБ се е зарекла да не регистрира в този ден присъствие и да го бойкотира.

„Веднъж вече ни излъгаха със Закона за МВР и си го приеха, а в резултат на това си назначиха свой Главен секретар на МВР за 5 години. Повече тази грешка няма да повторим и да им помагаме да си прокарват лобистки закони в „12 без 5“, заяви пред 3еNews депутатът от ГЕРБ и бивш председател на земеделската комисия в предишния парламент Десислава Танева.

Според вносителите на проекта тази регулация се налагала, за да получат производителите гаранции, че държавата ще защитава интересите им от търговците и ще изкупува застоялата им продукция. На второ място с промените ще бъде премахнат черния пазар на тютюн, тъй като 15% от българската суровина се продавала нелегално и бюджетът губел милиони от неплатени акцизи, аргументират се авторите на проекта. Чисто новият закон пък щял да избегне необходимостта постоянно да се правят корекции, мотивират се създателите на проектозакона и допълват, че сегашният е претърпял над 20 поправки.

Според депутатите от ДПС е необходимо да има Национална камара по тютюна, защото тя ще включат производители, търговци и преработватели и така ще се решат кардинално проблемите в сектора. В рамките на тази единна структура ще се води диалог между различните страни, защото всяка година има напрежение при изкупуването и окачествяването на тютюна, се посочна още в мотивите.

Десислава Танева обаче е категорично против този закон, определяйки го като „ненужен“ и „излишен“ и направен с едничката цел да подчини 250 000 души – тютюнопроизводители и техните семейства, повечето от които етнитески турци и българомохамедани, на една едничка партия. Освен това не можеш след всичките обещания на това правителство за свиване на администрацията, да създаваш напълно нови административни структури с нови администрации и бюджетни разходи. Не е уместно при пазарна икономика да поставяш цяло производство под тотална регулация и контрол, само защото ЕС не дава субсидии за него, коментира Танева.

Тя напомни, че тютюнопроизводството е бранш със затихващи функции, който във всички страни от ЕС търпи ограничения. Държавите-членки са длъжни да намаляват помощите си за тютюна до 2020 г., като през този период помогнат на производителите да намерят траен алтернативен поминък на населението в регионите, където се отглежда тази култура.

Председателят на Национална асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев защити само тази част от закона, в която се предлага създаване на регистър на производителите с количествата произведен и засят тютюн и отглежданите площи, както и регистър на търговците. Така ще се преодолее частичната анархия и несигурност за всички по веригата в този сектор. Според него законът би станал добър, ако сериозно се преработи.

Представители на търговски фирми обаче се застъпиха за проектозакона. Сега 15% от тютюна у нас минава през сивия сектор и бюджетът губи от това между 400 и 600 млн. лв. от акцизи, каза Николай Тончев, изпълнителен директор на фирма за изкупуване на тютюн. И според него сегашният закон, който дава възможност за либерализиране на пазара, не само че не действа, но е и предпоставка за пълната анархия при продажбата на суровината. Навсякъде в страната се предлага нелегален нарязан тютюн, заяви Тончев и допълни, че новият закон ще създаде разходи за фирмите, но въпреки това ще доведе до прозрачност в сектора.

Председателят на Сдружението на производители на ориенталски тютюн и кмет на Сатовча Арбен Мименов също подкрепи създаването на регистри на производителите и търговците, коментира, че при ориенталските тютюни цените не са се вдигнали при либерализацията на пазара. Кметът, който оглави бунтовете на тютюнджиите през зимата, е категоричен, че законът трябва да даде сигурност на стопаните, че суровината им ще бъде изкупена в срок. „Мен главно ме интересува защитата и спокойствието на тютюнопроизводителите. Липсата на регистър и отношението на фирмите към производителите беше показателно при последната кампания. Ако фирмата има 100 договора в едно село, изкупува по 25 и си тръгва без обяснения“, аргументира се Мименов.

Представители на „Булгартабак“ също застават зад проекта. Те пък сепозоваха на данни, според които само за година седем пъти са нараснали количествата контрабанден тютюн, който полицията е иззела. Той надхвърлял два пъти продадения в страната легален тютюн за пушене. „Това е селски манипулиран тютюн, примитивно нарязан“, твърди представителка на цигарената компания. Затова трябвало да има уведомителен режим за изкупвачите, за да се премахне сивия сектор.


Против новия проектозакон за тютюна пък се обяви директорът на Института по тютюна доц. Стефка Киркова. Според нея създаването на Изпълнителна агенция по тютюна иззема функциите на други ведомства, като например научното звено за изследванията и анализите на суровината. Тя визира предложението за създаване на акредитирани лаборатории по тютюна.

„Има нужда от промяна на законодателството в тази област, но не при тази политическа ситуация, не в последния момент, не от този дескридитиран парламент и това дескридитирано правителство“, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Той посочи, че акцентът в проекта е върху търговците и той изобщо няма да реши проблема с незаконната продажба на рязан тютюн. Освен това свръхагенцията щяла да дублира дейността на Агенция „Митници“, смята представителят на опозицията. „Законът нарушава пазарните принципи. Не го приемайте, той е вреден“, призова Стефан Господинов от ГЕРБ.

Депутатът от „Коалиция за България“ Спас Панчев и председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова също посочиха, че в закона има много неща за коригиране, за да влезе в пленарна зала. Въпреки това депутатите от левицата подкрепиха проекта на ДПС. Панчев обаче предложи държавни субсидии да се дават за количество произведен качествен тютюн, а не по сегашната порочна практика – субсидии за референтен период, тъй като има ощетени производители.

 

земеделие
тютюнопроизводство
проект на нов Закон за тютюна
ДПС
По статията работи: