НАЧАЛО » събития

До седмица КЕВР казва за часовите лимити на ВЕИ централите

Исканите увеличения за цените на тока и топлинната енергия не означават, че това ще са цените, припомни председателят на КЕВР

fb
3E news
fb
05-05-2015 11:56:00
fb

Чсовите лимити за работа на  ВЕИ-централите, които са били присъединени към мрежата през 2011 г. ще бъдат изготвени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до седмица. Това съобщи пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов. Часовите лимити станаха задължителни по закон от тази година. Според Иванов това ще се направи, за да бъдат  равнопоставени всички ВЕИ производители. С новата промяна на закона за енергетиката НЕК вече ще е задължена да изкупува  произведената енергия от ВЕИ централите само до определените лимити.  Очаква се от това да бъде освободен резерв от около 100 млн. лв. за НЕК.

В коментар за исканото увеличения от топлофикационните и електроразпределителните компании Иванов заяви, че "всяко енергийно дружество има право да поиска каквото  пожелае". Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще  разгледа всички предложения и ще се произнесе със свое решение в определения законов срок - края на юни 2015 г.

Повечето топлофикации искат сериозно повишение за  предоставяната от тях услуга. Заявената нова цена при някои е с близо 50 процента по-висока от сегашната. "Топлофикация София" иска повишение от над 17 на сто. 

Над 20 процента поскъпване на нощната електроенергия посочват в заявленията си две от електроразпределителните дружества. "Не съм  коментатор на енергийните дружества", каза Иванов. Той  отбеляза, че исканите увеличения съвсем не означават, че това ще бъдат цените от 1 юли.

Все още не са изготвени наредбите за качеството на водата и  за цените на ВиК-услугите, посочи още Иван Иванов. Наредбите  трябва да бъдат предоставени от МРРБ. Въз основа на показателите в наредбата за качеството на водата, трябва да бъде изискана  информация от всички ВиК, за да могат след това показателите да  залегнат в бизнес плановете им, добави той. 

 

КЕВР
Иван Иванов
цени на тока
цени на парното
цени на ВиК услугите
По статията работи:

Маринела Арабаджиева