НАЧАЛО » събития

Доларът изтри печалбата си от понеделник, инвеститорите очакват новини за подкрепа на амeриканската икономика

Индексът ICE, отразяващ динамиката на долара спрямо шестте основни валути, загуби 0.16% до 91.825 пункта

fb
3E news
fb
01-12-2020 10:12:55
fb

Под силен натиск от основните валути щатският долар изтри във вторник част от печалбата си от края на миналия месец, тъй като инвеститорите очакват добри новини за по-голямо парично облекчаване от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Индекс ICE, отразяващ динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.1% до 91.825 пункта, след като в понеделник в един момент достигна 92.000 пункта*.

Чувствителните към риск австралийски и новозеландски долари скочиха по-високо, като австралиецът поскъпнаха с 0.24% до 0.7363 щатски долара, а кивито нарасна 0.52% до 0.7039 щатски долара.

Силните данни от Китай подкрепят апетита за риск, който ограничава търсенето на доларr, йена и други активи, определяни като безопасно убежище, като швейцарския франк.

Китайският индекс на мениджърите на покупки (PMI) от Caixin Media Co. и Markit се повиши до десетгодишен връх през ноември. Показателят се е увеличил до 54.9 пункта - най-високата му стойност от ноември 2010 г. - спрямо 53.6 пункта месец по-рано. Експертите очакваха средно показателят да падне до 53.5 пункта, сочат данните от анкетата на Trading Economics.

Междувременно Резервната банка на Австралия както се очакваше не промени фискалната си политика във вторник. Изявлението на гуверньора Филип Лоу беше предпазливо оптимистично, но заяви, че ще отнеме време до края на следващата година брутният вътрешен продукт да се възстанови на нивата от 2019 г. и подчерта, че срокът на възстановяването зависи от политическата подкрепа.

Еврото поскъпна с 0.34% до 1.1969 щатски долара, а британският паунд се повиши с 1.3381 щатски долара. Двете валути напоследък силно се влияят от преговорния процес между Великобритания и Европейската комисия. Преговарящите от двете страни обявиха в понеделник, че времето за постигане на търговска сделка след Brexit, но инвеститорите залагат на успешен финал, затова и двете валута нарастват. Очаква се екипът на ЕС, ръководен от Мишел Барние, да остане в Лондон още два или три дни.

Въпреки възхода във вторник и четирите валути (австралийския и новозеландския долари, еврото и паундът), са под нивата си от понеделник, преди отскока на долара.

Йената спадна до най-ниското седмично ниво от средата на ноември, след като акциите на японската фондова борса рязко се повишиха, подкрепени от оптимистичните настроения, свързани с ваксините. Йената се понижи с 0.2% до 104.300 йени за един щатски долар.

Дори притесненията за нарастващите случаи на заразени с коронавирус не предлагат подкрепа за зелените пари, тъй като нарастват спекулациите, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да действа в подкрепа на икономиката през задаващата се тежка зима, преди ваксинациите да могат да повлияят на пандемията.

„Формира се общо мнение, че на срещата през декември ще има някакво решение, като се има предвид, че няма реално фискално развитие през последните няколко месеца“, прогнозира старшият пазарен анализатор на банката BNZ Джейсън Уонг.

Месечната среща на Фед е насрочена за 15 и 16 декември, макар че преди това - във вторник и сряда - председателят на Фед Джером Пауъл ще се яви на изслушване пред Конгреса и неговите изявления ще бъдат внимателно наблюдавани за някакви сигнали относно средващите ходове на банковия регулатор.

В подготвените изявления, публикувани в понеделник, Пауъл казва, че предстоят „предизвикателни“ няколко месеца и че все още е трудно да се оценят икономическите последици от прилагането на ваксините. „Пълното икономическо възстановяване е малко вероятно, докато хората не се уверят, че е безопасно да започнат отново да живеят и работят пълноценно“, казва той.

Европейските данни за инфлацията и за производството в САЩ се очаква по-късно във вторник.

*Валутните курсове са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

3E news