НАЧАЛО » събития

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бе одобрено предложението на финансовия министър в оставка Петър Чобанов, за осигуряване на буфери за следващото правителство

fb
3E news
fb
29-07-2014 09:06:00
fb

На специално заседание депутатите днес одобриха на първо четене актуализация на държавния бюджет. С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът прие на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. „Против” гласуваха от „Коалиция за България”, а от партия "Атака" не присъстваха на заседанието. Промяната в бюджета беше одобрена със 117 гласа „за” и 61 „против”. Нямаше въздържали се.

Близо пет часа продължи извънредното заседание на Народното събрание, на което депутатите обсъждаха актуализацията на държавния бюджет.

Според предложението на финансовото министерство държавата ще вземе нов държавен дълг до 3,4 млрд. лв. (4,2% от прогнозния БВП) през 2014 г. С това максималният размер на държавния дълг към края на годината да възлезе на 21,2 млрд. лв. (26,3 % от прогнозния БВП). Има обаче опасност с актуализацията страната ни да влезе в процедура по свръхдефицит, обясни преди седмица финансовият министър Петър Чобанов. По време на днешното заседание той отново обоснова нуждата от актуализация заради осигуряването на фискални буфери на бъдещото правителство.

„Мотивът е засилване на фискалните буфери на разположение на правителството с оглед гарантиране финансовата стабилност на страната. Знаете, че финансовият министър има своите отговорности към финансовата стабилност на страната. И воден от експертните си разбирания, те включват и това да оставим възможност наистина да има такива буфери в ситуация, в която общественото доверие в институциите е сериозно разклатено. Когато общественото доверие е разклатено, трябва да покажем, че наистина съществува възможност, ако се наложи, ако имаме проблеми, видяхте сами какви шокове са налице през последната година върху икономиката и върху финансовата система, ако се появят подобни шокове, да се реагира. За да може да се реагира са необходими фискални буфери”, обясни министърът в оставка Петър Чобанов.

Преди гласуването депутатът от „Коалиция за България” Янаки Стоилов заяви от трибуната, че ако новото мнозинство в парламента приеме днес актуализацията на държавния бюджет, утре БСП внесе промяна в Закона за гарантиране на влоговете в банките. „Законопроектът предвижда промяна в закона за гарантиране на влоговете на гражданите, която вече ще бъде финансово обезпечена с актуализацията, с тези 2 млрд. лева за попълване на гаранционния фонд”, обясни той. Стоилов предлага гражданите, които имат гарантирани влогове в банки, поставени под особен надзор, да могат да получат вложенията си още на третия месец след като БНБ е приложила най-тежката мярка спрямо банките - спиране на дейността им, припомня Дарик.

Шефът на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов определи дебата за актуализацията като абсурден. Мерджанов се обърна от парламентарната трибуна към премиера в оставка Пламен Орешарски, и поиска от него отговор на въпроса дали държавата е в състояние да продължи нормално съществуване без актуализация на републиканския бюджет.

„Днес дебатът е безпрецедентен не защото ние направихме опит да провалим това заседание, а защото и трите комисии са гласували против приемането актуализацията на бюджета. При правителство в оставка и парламент, съставен само от три партии, две от които една след друга отказаха връчени мандати, обсъждаме закон. И не кой да е закон, а закона за държавния бюджет. След като е ясно, че не това правителство ще го изпълнява питам чия политика ще реализира този бюджет - на президента Росен Плевнелиев, на ГЕРБ или на ДПС. Нека на всеки стане ясно - това не е проект на правителството „Орешарски”, това е бюджет на президента Плевнелиев. Нима служебното правителство на Плевнелиев възнамерява да въвежда валутен борд, или да преговаря с МВФ, за което Бойко Борисов толкова упорито настояваше последните два месеца”, заяви от трибуната председателят на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Депутатите от ГЕРБ и БСП се скараха освен за фискалната политика на правителството в оставка, така и за направеното предложение от ГЕРБ да се гласува извънредно заседание на 4 август (понеделник) от 14.00 ч. От БСП заявиха, че ще атакуват предложението в Конституционния съд, тъй като по правилник депутатите излизат в почивка от 1 август.

актуализация на държавния бюджет
депутати
одобрение
първо четене
По статията работи:

Георги Велев