НАЧАЛО » събития

Делян Добрев: Не разбирам протеста. Няма цени, срещу които да се протестира

fb
3E news
fb
29-07-2015 04:01:00
fb

Не разбирам протеста. Не разбирам протеста заради това, че все още няма цени. Няма цени, срещу които да се протестира. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Припомняме, че днес работадатели и синдикати обявиха национален протест срещу цените на тока. В същото време Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) още не е обявила ценовото си решение и смята да стори това на 31 юли.

Депутатът изрази учудването си и от това, че работодатели и синдикати протестират и срещу Фонда за енергийна ефективност, които беше създаден и заради 5% вноска.

Не разбирам как синдикати и работодатели стачкуват едновременно при положение, че работодателите искат да се съкращават разходите, а синдикатите не искат“, коментира депутатът. Той каза още, че отлагането цената на тока ще доведе до допълнителен дефицит в системата. „Мерките са факт, спестяванията са в рамките на стотици милиони левове“, каза той.

Добрев обяви протестът като закъснял. „На някои от лозунгите видях, че присъстващите са против кражбите в енергетиката - „Цанков камък“ и „Белене“. Само че на мен ми се струва, че този протест е малко закъснял, защото парите са платени много отдавна“, заяви той.

Председателят на енергийната комисия беше категоричен, че правителството е изпълнило всички мерки, набелязани на срещите при премиера и на които са участвали работодателите и синдикатите. Добрев беше категоричен, че мерките вече са факт от обнародването им в държавен вестник от 24 юли, а КЕВР ще излезе с решение за увеличаването цената на тока до 1 август.

„Правителството изпълни уговорените мерки между работодатели и синдикати. Срокът, който си поставихме бе 24 юли. Не разбирам протеста “, обясни Добрев.

В рамките на протеста днес председателят на АИКБ Васил Велев коментира че гражданите ще са тези, които ще платят надписаната сметка заради планираното увеличение в цената на тока за бизнеса.

 

Делян Добрев
цени на тока
КЕВР
протест срещу цената на тока
По статията работи:

Маринела Арабаджиева