НАЧАЛО » събития

Гръцкото правителство обяви мобилизация на стачкуващите от електрическата компания DEI

fb
3E news
fb
05-07-2014 06:45:00
fb

Гръцкото правителство обяви мобилизация на стачкуващия персонал на електрическата компания DEI, който протестира срещу нейната приватизация, съобщи АФП.

Съдът в Атина обяви в петък стачката на работещите в DEI за незаконна и нареди спирането й. В резултат правителството обяви мобилизация на служителите на компанията, изтъква в комюнике говорителят на гръцкото правителство София  Вултепси. Изтъквайки необходимостта да се защити общественият интерес, тя припомня, че в една демократична страна законите и съдебните решения трябва да се спазват.

Преди два дни профсъюзите в DEI, 51% от която се контролират от държавата, започнаха стачка, придружена с прекъсване на електричеството в цялата страна в знак на протест срещу "продажбата на публично благо и разграбването на националното богатство".

Законопроектът за създаване на частна компания, контролираща 30% от централите и мините на DEI, сега се обсъжда спешно от парламента и ще бъде подложен на гласуване следващата седмица.

Приватизацията е записана в програмата за дерегулация и за предаване на частния сектор на държавни компании. Програмата е съгласувана с тройката кредитори – Евросъюза, ЕЦБ и МВФ.

DEI
гръцка електрическа компания
приватизация
По статията работи:

Маринела Арабаджиева