НАЧАЛО » събития

Годишният търговски оборот на "Росатом" на европейския пазар надхвърля 3 млрд.евро

fb
3E news
fb
19-11-2015 02:10:00
fb

Годишният търговски оборот на „Росатом“ с Европейския съюз надхвърля 3 милиарда евро. Това заяви по телевизия РБК първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

Комаров напомни, че като става дума за всички договори на корпорацията, то поръчковият портфейл на „Росатом“ „вече е повече от 300 милиарда долара“. 98% от руския ядрен отрасъл се осигурява от продукция руско производство, така че в тази сфера не може да става дума за внос. „На територията на Русия, когато строим АЕЦ, имаме много високо ниво на локализация – 98%. Това са товари, дейности, услуги от руски произход. Много повече, отколкото е при традиционната енергетика, където вносът е 60%“, заяви Комаров.

Той отбеляза, че ядрените централи зад граница имат „колосален принос към икономиката“ на страната. „Росатом“ започва да произвежда ядрено гориво за западни АЕЦ, които са строени не само по руски дизайн, доставя обогатен уран в Европа, предоставя услуги за АЕЦ и обучение на персонала, подчерта Комаров.

„В близките три години ние ще продължаваме да разширяваме своето присъствие на пазара“, заключи той. Комаров поясни, че става дума и за сключване на нови договори за строителство на ядрени централи.

 

Росатом
търговски оборот
европейски пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева