НАЧАЛО » събития

В нарушение на забраната на ЕК и МЗХ фонд „Земеделие“ отново одобрява проекти с луксозни автомобили

Агроминистърът се оплака на депутатите, че ръководството на фонда саботира заседанията на УС и застрашава изплащането на фермерските помощи

fb
3E news
fb
02-07-2014 06:30:00
fb

 

Въпреки изричната забрана на Еврокомисията и министерството на земеделието Държавен фонд „Земеделие“ отново одобрява проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за закупуване на луксозни автомобили. Това съобщи по време на парламентарния блитцконтрол в комисията по земеделие депутатът от ГЕРБ и бивш председател на комисията Десислава Танева. На изслушването беше и министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Асоциацията на бенефициентите е сигнализирала, че в нарушение на заповедта на министъра на земеделието, фондът е одобрил в последните месеци доста частни проекти с луксозни возила, при това над разрешения лимит от 47 000 лв. Имало подписани поректи за закупуване на две коли от марката БМВ, на три тойоти – Ленд Круизър, както и няколко хонди, посочи Танева.

Припомняме, че в края на миналата година ЕК отправи предупреждение, че няма да възстановява средства на страната по извършени плащания от фонда на земеделски проекти за закупуване на скъпи автомобили. Имаше дори случаи на подадени проекти за закупуване хеликоптери и луксозни яхти. Тогава МЗХ спусна заповед, в която позволи по проектите за създаване на алтернативен бизнес в селата, като туризъм например, да се разреши купуването на превозни средства до сумата от 47 000 лв.

Агроминистърът потвърди, че ръководството на фонда и по-специално ресорният зам.-директор на фонда, отговарящ за ПРСР – Виолета Александрова, е нарушила заповедта, като е подписала такива проекти, надхвърлящи максимално допустимата сума. Принципно проектите, одобрени от фонда, минават и през ръководния орган по ПРСР в МЗХ. Той увери, че в министерството са върнали на фонда проектите със скъпите автомобили без одобрение и подпис. Това обаче няма да попречи те да получат финансиране и автомобилите да бъдат купени. А ако ЕК не ги признае и откаже да възстантови на държавата авансово преведените суми, разходите за возилата ще са за сметка на данъкоплатците.

Греков обясни пред парламентарната комисия, че от два месеца насам няма абсолютно никаква комуникация с ръководството на фонд „Земеделие“, визирайки изпълнителния директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. „Аз съм лесен за комуникация човек, с мен се общува лесно, но насреща си имам труден за общуване мовек, който отказва да се срене с мен и да разговаря“, призна министърът, имайки предвид Мирослав Николов. Двамата - Николов и Александрова, дори не се явявали на заседанията на Управителния съвет на фонда, на които от две седмици Греков се опитва да им поиска оставката. Това пък водело до провал на заседанията и невъзможност да се гласуват важни решения, като например спешното превеждане на 60 млн. лв. за производителите – по схемата „де минимис“, за хуманно отглеждане на животните и др.

„Дори поканих Николов в кабинета си, за да го помоля като човек да си подаде оставката, но той пак не дойде. Кажете ми какво повече да направя? Изчерпах всички възможности да осъществя контакт. Първо, за да ги накарам да си свършат работата и да започнат да обработват хиладите проекти по мярка 121, които отлежават цяла година, но безуспешно!“, оплака се министърът на депутатите. И подчерта, че именно забавянето на субсидиите и рискът толкова много средства изобщо да не стигнат до производителите, е основната причина да поиска смяната на ръководството. „Не ме интересува кой управлява фондът, нито кой е министърът, важното е да си вършат работата и да помагат на хората. Може ли да има толкова средства във фонда и да не се използват!“, негодува Греков.

Утре той отново свиква заседание на УС на фонд „Земеделие“ и силно се надява този път Мирослав Николов да благоволи да дойде, за да бъдат гласувани субсидиите за земеделците. Министърът ще поиска и оставките на ръководството на фонда. Директорите обаче могат да бъдат уволнени само с решение на колективния орган - Управителния съвет на фонд „Земеделие“, а не с еднолично решение на министъра.

Греков отговори и на въпрос за обвинението, отправено от шефа на фонда към него, че е лобирал да бъде финансиран проект на негова семейна фирма от Любимец. Ето какво обясни той на депутатите:
„За мен всичи фирми в България, назависимо от коя община, са важни. Натискът не е за моя или друга фирма. При мен непрекъснато идват хора, които не могат изобщо да осъществят връзка с фонда и молят за среща, за да разберат какво става с висящите им от много време проекти. Всякакви хора – и бенефициенти, и кметове от всички партии, идват при мен и се оплакват, че във фонда или са недостъпни, или не им се дава адекватен отговор. Какъв министър съм, ако не мога да потърся ръководството на фонда, за да го попитам какво става с този или онзи проект и дали ще видят бял свят? Това ли е натиск и лобиране – че искам да знам дали някой ще си свърши работата и стопаните и общините ще получат подпомагане?“

„Още миналата година поставихме въпроса пред фонда с проектите по мярка 121. Голяма част от тези проекти не видяха бял свят. Има общини с ранкирани проекти, които не успяха да подпишат договорите, защото няма кой да им обърне внимание. А сега точно е времето за строителни дейности по проектите, но няма кой да подпише договорите и да започнат да строят. Кога да си извършат строителството тези общини – през зимата ли?“

„Кажете ми, посъветвайте ме как да му кажа по-ясно, че искам оставката му, като дори не мога да го срещна? Директорът на фонда не идва в кабинета ми, като го каня, не идва на заседанията на УС на фонда. Кажете ми, по какъв по-толерантен начин да ги поканя да дойдат, за да им поискам оставките? А те ако са хора и имат чест, трябва да си я подадат. Аз, ако ми я искат, веднага ще си подам оставката. От два месеца начинът за комуникация с тези хора е изчерпан. Как да комуникирам, когато чакат толкова много хора да си получат средствата? Как да провеждаме политика и да отговорим на фирмите и общините.“

„Питам десет пъти за община Любимец защо не им е подписан проекта. Кметът между другото е гербаджиях?“. Така министърът на земеделието димитър Греков описа взаимоотношенията си с двама висши държавни чиновници, които по принцип са му подчинени и които не изпълняват заповедите молбите му.

Междувременно депутатите от ГЕРБ предложиха комисията да гласува решение без правна, а само с морална стойност – парламентът да подкрепи агроминистъра в действията му срещу това ръководство на разплащателната агенция. Председателят на комисията по земеделие Светла Бъчварова обаче отхвърли предложението с аргумента, че парламентът не можел да се меси във взаимоотношенията на изпълнителната власт.

проблеми във фонд "Земеделие"
Греков иска смяна на шефовете на ДФЗ
проекти с луксозни автомобили по ПРСР
По статията работи: