НАЧАЛО » събития

В „АЕМ-технологии“ започна изработването на дъното на реактора за турската АЕЦ „Аккую“

fb
3E news
fb
10-10-2019 07:10:02
fb

Във Волгодонския филиал на „АЕМ-технологии“ (част от „Росатом“) се проведе сложната технологична операция по разгъване на тръбната заготовка за създаване на дъното на атомния реактор за Втори енергоблок на турската АЕЦ „Аккую“, съобщава специализираното електронно издание atomic-energy.ru .

Разгъването е единственият вариант, който позволява да се получи безшевна заготовка с размер 6х6 метра за формирането на дъното на атомния реактор. Технологията на изработване не допуска заваръчни съединения на изделието.

Дейностите се провеждат на няколко етапа – кованата стоманена заготовка във вид на тръби с тегло над 80 тона и диаметър 2 метра се нагрява предварително в пещ при максимална температура от 1100 градуса за 7 часа. После с помощта на кран се поставя под преса и се разгъва. Основното условие в процеса е температурата на заготовката да не пада под 800 градуса.

След това заготовката се поставя в пещта за допълнително нагряване за 2 часа и после пак се разгъва, за да бъде превърната в квадратен лист. От него се изрязва кръгла заготовка за формиране на дъното на атомния реактор.

 

Росатом
реактор
„АЕМ-технологии“
АЕЦ Аккую
АЕЦ
По статията работи:

3E news