НАЧАЛО » събития

Борисов: България подкрепя инвестиционният план на ЕК

Правителството обсъжда държавния бюджет за 2015-а година на извънредно заседание

fb
3E news
fb
01-12-2014 12:25:00
fb

България подкрепя новия инвестиционен план на Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисовв началото на извънредното заседание на кабинета, на което ще бъдат обсъдени държавният бюджет и бюджетът на държавното обществено осигуряване за догодина.

Получил популярност като плана "Юнкер", той включва инвестиции за 315 милиарда евро и трябва да създаде над 1 милион работни места в цяла Европа. Документът е бил представен от еврокомисаря Кристалина Георгиева пред премиера и ресорните икономически министри.

Борисов заяви, че страната ни трябва максимално да се придържа към приоритетите, отбелязани в документа, както и да се възползва от възможностите за пари, които да влязат в икономиката ни.

Планът е базиран на три елемента. Първият, създаване на специален европейски фонд за стратегически инвестиции с над 315 милиарда евро допълнителни инвестиции през периода 2015–2017 година.


Вторият е за изграждане на система за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновациите, транспорта. Третият - изготвяне на пътна карта, мерки за премахване на специфични изисквания и регламенти по сектори, които пречат на инвестициите. По този начин ще се стимулират бизнес средата и финансовият комитет, за да стане Европа по-атрактивна на инвестициите.

На днешното извънредно заседание на дневен ред са предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за повишаване на минималната работна заплата с 40 лева и на социалния министър Ивайло Калфин за увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране с два, вместо със заложените в закона четири месеца годишно. Между двете четения в парламента ще бъде уточнен и въпросът с пенсионната възраст.

Припомняме, че в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество не стигна до съгласие по бюджета на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, а в събота социалните партньори отново се събраха да дискутират един от най-спорните въпроси – пенсионната реформа.  Исканията за увеличаване на минималната работна заплата с 40 лева догодина, ще бъдат изпълнени, но на две стъпки. С 20 лева до 360 лева от 1-ви януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм – от средата на 2015-а година. 

 

От своя страна днес по-рано пред Нова ТВ председателят на АИКБ Васил Велев изрази несъгласие с увеличаване на минималната работна заплата.

Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции, каза той.Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата, коментира Васил Велев.

 

Според него няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата, подчерта председателят на АИКБ.

 

Трябва да подчертаем, че очакването е дефицит в хазната да е 2 милиарда и 500 милиона лева или 3 процента от брутния вътрешен продукт. Догодина ще поемем нов дълг от 8 милиарда лева. На този фон съществени данъчни промени не се очакват.

държавен бюджет
план Юнкер
минимална работна заплата
пенсионна реформа
данъци
По статията работи:

Маринела Арабаджиева