НАЧАЛО » събития

България е отрязана от финансирането по "Плана Юнкер"?

fb
3E news
fb
21-01-2016 11:40:00
fb

Напук на хвалбите на управляващите за включените български проекти в списъка на инвестициите с общоевропейска значимест, които ще се финансират по линия на "Планът Юнкер", в крайна сметка се оказва, че България май няма да получи нищо от стратегическия фонд. Кабинетът мълчи по въпроса, първите сигнали за "лошия късмет" на страната ни дойдоха от чуждестранните медии.

България не е получила нищо при разпределението на средствата за инвестиционни проекти от специалния фонд на ЕС в размер на 350 млрд. евро. Одобрени са били основно предложения на предприемачи от Франция, Дания и Италия, съобщи "Российская газета".

По-рано, на 19 януари пред БНТ Илияна Ценова, зам.-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции заяви, че България има един проект, който е одобрен досега, но има достатъчно време да наваксаме и да осигурим балансирано географско разпределение.

Български наблюдатели коментират, че желанието да се помогне на най-нуждаещите се страни в ЕС са останало само на хартия, пише междувременно руското издание. Основният бенефициент на фонда, създаден по инициатива на председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, са станали най-развитите икономики. 

България е подала заявка за 38 млн. евро за финансиране строителството на свързващ газопровод с Гърция. Но тази молба не е била удовлетворена. След това българското правителство получило писмо от Юнкер, в която пишело „Благодаря Бойко, благодаря България“. 

По оценки на експерти, от транзита на руски газ по газопровода „Южен поток“ България всяка година е могла да получава около 400 млн. евро. Но и проектът не беше реализиран под натиска на ЕК и американското лоби в лицето на сенатор Джон Маккейн. Политикък специално пристигна в София, за да недопусне реализирането на газовата сделка с руснаците. 
Български политолози изказаха мнение тогава, че за отказа от изгодния енергиен проект правителството ще получи допълнително финансиране от Брюксел. Но действителността показа, че тези надежди са били напразни, пише изданието.

Припомяме, че Москва вчера официално разтрогна проектът за газопровода „Южен поток“.

Официален коментар на българските власти по отношение на средствата от „плана Юнкер“ засега няма.

 За сметка на това официално румънскитя вестник „Адеварул“ съобщи, че "Трансгаз" ще получи от ЕК 179,3 милиона евро за развитието на тръбопровод, който ще направи връзка между България и Австрия през Румъния и Унгария.

Сумата е част от 217 милиона евро за 15 ключови проекта за енергийна инфраструктура.

От 15-те проекта, избрани от ЕК, девет са в сектора на природния газ, където отпуснатите суми са 207 милиона евро, и шест - в сектора на електроенергията, които ще ползват средства в размер на 10 милиона евро, пише "Адевърул", като се позовава на Аджерпрес. Тринадесет проекта визират финансиране на проучвания за въздействие върху околната среда (финансиране от 29 милиона евро) и два - строителни работи (188 милиона евро). 

С това финансиране ще помогнем за осигуряване на доставки и ще интегрираме напълно европейския енергиен пазар чрез свързване на мрежите в цяла Европа. Трябва да продължим с модернизирането на нашите енергийни мрежи, за да включим всяка изолирана страна в европейския енергиен пазар, каза комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. 

Канете смята, че интерконекторът, който ще свърже мрежите за природен газ на България, Румъния, Унгария и Австрия представлява важна крачка в развитието на пазара на природен газ в ЕС, тъй като ще позволи до Централна Европа да достигне газ от каспийския регион и от други възможни източници, включително втечнен газ. 

Общо са предвидени средства в размер на 5,35 милиарда евро за трансевропейска енергийна инфраструктура за период от шест години. В момента в списъка на проектите от общ интерес на ЕС има 195 проекта за енергийна инфраструктура. Този списък се ревизира веднъж на две години, пише "Адевърул".

Припомняме, че председателят на ЕК Жан Клод Юнкер представи на 26 ноември план на стойност 315 млрд.евро, насочен към стимулиране на растежа и заетостта в Европа. До края на миналата година бяха предложени над 2000 проекта на обща стойност 1,3 трилиона евро, според европейски източници.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи преди време, че един от основните проекти, с които кандидатства България е за обновяване на българските домове на обща стойност 600 млн.евро, а другите касаят основно проекти от инфраструктурата: транспортна -  изграждането на магистралата от София до граничния пункт "Калотина", скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, както и жп линиите Карнобат – Синдел и Русе – Варна, както и някои от енергийните проекти.

В пакета влизат още допълнителни мерки, свързани с водоснабдяването в 40 общини, изграждане на три регионални системи за отпадъците, както и осигуряване на заетост на младежите. 

През декември евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова съобщи, че вече има 150 предприятия, които кандидатстват за финансирането. Бюджет от 200 млн. лева ще подпомогне 1000 обекта на малкия и среден бизнес, съобщи тя пред България Он Ер. 

България има един проект, който е одобрен досега, но има достатъчно време да наваксаме и да осигурим балансирано географско разпределение. Това заяви преди два дни (19 януари) пред БНТ Илияна Ценова, зам.-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

 

 

план Юнкер
Енергийна ефективност
обновяване на българските домове
По статията работи:

Маринела Арабаджиева