НАЧАЛО » събития

Британските комунални компании търсят бъдеще без газ при отоплението на домовете на Острова

Газоразпределитените дружества търсят начини за премахване на изкопаемите горива от системите си

fb
3E news
fb
19-02-2021 10:02:56
fb
Източник: circularonline.co.uk

Няколко британски комунални услуги споделят общата си визия за подкрепа на промените при начина, по който домакинствата се облагат във Великобритания за тяхното потребление на енергия. В опит да направи по-евтино електричеството за зареждане на автомобили и отопление на домовете, правителството на министър-председателя Борис Джонсън обмисля да премести някои налозите на електричеството и да ги добави към сметките за природен газ.

Това е ход, който може да даде старт на нелеката задача за декарбонизиране на 85% от домакинствата, които използват изкопаеми горива, съобщава агенция Bloomberg. Octopus Energy Ltd., петият по големина газоразпределителен доставчик с 2 милиона клиенти, настоява за промяната. Компанията доставя както електричество, така и газ, като всяка година продава енергийни стоки за около 1 млрд. паунда (1,4 млрд. Долара), добити от изкопаеми горива.

"Просто не искам да продавам такива изкопаеми горива", каза Грег Джаксън, главен изпълнителен директор на Octopus в интервю. „Това е лошо за планетата. Колкото по-бързо можем да се отдалечим от този вид гориво, толкова по-добре."

Допълнителни разходи

Различните пера, които съставляват сметката за ток във Великобритания

Джаксън обсъди какво би било необходимо на нацията да премине към 100% възобновяема енергия с британския премиер, когато Борис Джонсън  посети офисите на компанията през октомври. Ребалансирането на въглеродните данъци бе част от дискусията.

Сега 23% от сметките за електроенергия са свързани с разходите по държавните програми за спестяване на енергия, намаляване на емисиите и насърчаване на използването на възобновяема енергия, според регулатора Ofgem. Очаква се правителството да обяви нови налози върху природния газ в бюджета си през следващия месец.

Прехвърлянето на тези такси към газът „би означавало, че когато хората вземат решения за това как да отопляват дома си в бъдеще и как ще карат колата си, те ще се възползват финансово от вземането на решения, които са зелени, това трябва да е добре“, смята Джаксън.

Правителството иска термопомпи да заменят газовите котли и се стреми 600 000 машини да се инсталират ежегодно до 2028 г. Това е 20-кратно увеличение спрямо сегашната скорост в държава, където по-малко от 1% от домовете използват технологията.
Термопомпите обикновено струват почти три пъти повече от газовия котел и работят само в добре изолирани домове.

Използване на водород

Друг вариант за декарбонизиране на отоплението е чрез пренасочване на газовата мрежа към използване на водород. При изгаряне горивото не отделя нищо, освен пара, което го прави много по-чиста алтернатива. Текат изпитания, за да се види колко бързо може да бъде разгърната тази технология. Добавянето на още такси към газовото отопление означава, че 24 милиона домакинства биха могли да плащат повече за отопление на домовете си.

Дори ако част от разходите се компенсират чрез по-евтини сметки за ток, подмняната вероятно ще бъде непопулярна сред хората. Някои комунални предприятия твърдят, че таксите трябва да бъдат прехвърлени към общото данъчно облагане, за да се разпределят по-добре разходите и да се облекчи тежестта върху най-бедните домакинства.

„Твърде елементарно е тези разходи да се прехвърлят в сметката за газ“, каза Майкъл Луис, главен изпълнителен директор на британското звено на EON SE. Прехвърлянето на такси за политика към общо данъчно облагане би означавало спестяване на сметки за енергия за 70% от домакинствата в Обединеното кралство, каза той.

Най-големият британски доставчик на газ за домовете, Centrica Plc, има 11,6 милиона клиенти и отказа коментар пред медията.

Тежестта на разходите означава, че всички внесени промени ще трябва да бъдат поетапни, каза в интервю Джорджия Бери, директор по устойчив бизнес в Ovo Energy Ltd, вторият по големина доставчик в Обединеното кралство.

Трудната задача е да разберем как „ефективно да ценим замърсяването, за да гарантираме, че замърсителят плаща, но не и да унищожава индустриите, които вече се борят или наказват домакинствата, които използват газови отоплителни системи“, каза тя.

„Липсата на въглеродни разходи при сметките за природниия газ вече не е осъществима.“ Промяната може да бъде възможност за доставчиците на енергия да създадат нови бизнес модели, каза тя.

Много малко домакинства ще могат да покрият предварителните разходи за термопомпа, която създава възможности за комунални компании да финансират оборудването.

Електрифицирането на отоплението трябва да се случи, за да се доближи страната до целта си за намаляване на емисиите с 68% до 2030 г. в сравнение с нивата им от 1990 г.

„Лудост е, че облагаме по-екологосъобразни опции, вместо да прехвърляме тези разходи към сметки за газ“, каза Хейдън Ууд, съосновател и главен изпълнителен директор на Bulb Energy Ltd., която има 1,7 милиона клиенти.

газоразпределителни мрежи
отопление
Великобритания
промени
използване на водород
данъци
По статията работи:

Георги Велев