НАЧАЛО » събития

Бизнес климатът у нас леко се подобрява, но заради нестабилността рисковете остават

Очакванията на бизнеса в Европа са предпазливо оптимистични, отчита изследването на Европалати

fb
3E news
fb
03-12-2014 01:38:00
fb

Около една трета от фирмите (36%) очакват да подобрят дейността си през 2015 г. Спад прогнозират 17 процента. Почти половината (47%) смятат, че икономическото им развитие през 2015 г. ще остане на нивото от 2014 г. Това сочи проведената анкета в България в рамките на европейското проучване Eurochambres Economic Survey 2015, представено от председателя на Българската търговско промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

С най-оптимистини очаквания за дейността си през 2015 г. са фирмите от Португалия, Литва и Сърбия. Сред най-песимистични са компаниите от Австрия и Словакия. По отношение на Австрия това е така, защото като цяло страната е с много добри показатели. Безработицата там например е 4,5% и компаниите се притесняват, че ако не се подобри бизнес климата в другите страни, това ще се отрази ина тях, коментира Цветан Симеонов.

Показателят за бизнес климата в България през 2015 г., според изследването се подобрява спрямо резултатите от 2014 г., но рисковете са налице заради нестабилността и крехкото икономическо възстановяване.

 

Традиционно фирмите у нас са с по-добри очаквания за продажбите им в чужбина, в сравнение с приходите им от българския пазар. Близо половината от анкетираните смятат , че ще могат да постигнат по-висок износ догодина. Износът през 2015 г. се очаква да се увеличава, но с бавни темпове, заради геополитическото напрежение и несигурната глобална среда. Председателят на БТПП се позова и на последната статистика на Министерство на икономиката, според която над 87% от българските фирми се занимават с износ.

Бизнесът не очаква значително увеличение на вътрешното търсене, като 52,6% прогнозират, че приходите им през 2015 г. ще са същите, като през 2014 г.

При заетостта за втора поредна година се забелязва стабилизиране, като 64% от участвалите в проучването смятат, че ще запазят броят на служителите си. Намалява делът на фирмите които прогнозират спад в заетостта (от 11% през 2014 г. на 9% през 2015 г.). Окуражаващите признаци на заетостта обаче са поставени под риск, заради възможността за натиск на пазара на труда, става ясно от изследването. В допълнение Цветан Симеонов коментира, че изследването за българските фирми е направено преди настоящото правителство да вземе решение за увеличаване на минималната работна заплата на два пъти с по 20 лв. Според него това ще се отрази на българските компании. Председателят на БТПП прогнозира, че тази стъпка, както и увеличението на минималните осигурителни прагове ще доведе до увеличаване на безработицата. Почти винаги, когато се увеличава минималната работна заплата има увеличаване на безработицата, заяви той. Почти идентично е и становището на Института за пазрна икономика.

 

Изследването показва известно подобрение при инвестициите, въпреки че все още голяма част от фирмите са на мнение, че те ще се запазят на нивото от 2015 г. (53%). Намерения за повече инвестиции догодина заявяват 36%. Към намаляване на инвестициите се ориентират около 11%. За сравнение през изследването през миналата година такова намерение са заявили 16% от компаниите.

Основните въпроси, които притесняват предприемачите са свързани с това какви ще са условията на икономическата политика, цените на енергията и суровините през 2015 г. , разходите за труд, условията за финансиране, търсенето на външните пазари.

 

Прогнозите за България показват леко подоряване спрямо предходното изследване, което предполага възстановяване, макар че то и много бавно. Българските компании според изследването са сред първите 10 страни по икономически очаквания за приходите от износ и заетостта, докато перспективите за бизнес климата, продажбите в страна и инвестициите ни отреждат на следващите позиции.

Като предпазливо оптимистични определя Европалати очакванията на бизнеса в Европа през 2015 г. Показателят за бизнес климата през 2015 г. се подобрява в европейските страни, носе отчита забавяне на скоростта на възстановяване.

 

Макар че има значителни разлики в отделните държави, като цяло се очертава картина на нисък растеж, при която темпът на напредък се влияе от продължителна стагнация, нулева инфлация и влошаваща се външа среда. Сред най-големите пречки пред бизнеса в Европа са вътрешното търсене, външното търсене и условия на икономическа политика. Достъпът до финансиране също остава сред важните притеснения на фирмите, допринасящ за застой на инвестициите.

Страни, в които са предприети амбициозни програми за реформи като Португалия и Испания показват значително увеличаване на показателя за бизнес климата за 2015 г. Същевременно ниската инфлация и притесненията, свързани с напрежението с Русия са довели до по-мрачна прогноза от германските фирми.

 

Това е двадесет и второто проучване на бизнеса в Европа и шестнадесетото поред, в което взима участие БТПП. В последното проучване са участвали 60 хиляди фирми от 25 държави. За България извадката е за 618 фирми, повечето от които извършват продажби зад граница, уточни председателят на търговско промишлената палата.

БТПП
Бизнес климат
инвестиции
пазар на труда
По статията работи:

Маринела Арабаджиева