НАЧАЛО » събития

Без соя били продуктите на фирмите с отнет лиценз за "Стара планина"

И четирите компании са получили съобщения от немски лаборатории за отрицателни проби

fb
3E news
fb
22-10-2010 12:04:09
fb

Не е установено наличие на соя в карначетата с марка "Стара планина" на пернишката фирма "Сами-М". Това сочат резултатите от изследванията на продукта, направени в лаборатория в Хамбург, обяви сутринта за радио Дарик собственикът на "Сами-М" Антон Костадинов.

 

И четирите фирми, за които земеделският министър Мирослав Найденов обяви преди седмица, че са с отнети лицензи за производство на продукти "Стара планина", са получили отрицателни проби за соя и са уведомени с факсове от лабораторията в Хамбург. Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа, а прецизността на измерване на съставките в продуктите е от порядъка на 2,5-милионни части от процента, уточни Антон Костадинов.

 

Четири месопреработвателни фирми бяха набедени от аграрния министър, че са нарушили стандарта "Стара планина, който ги задължава де произвеждат продукти от чисто месо. Това са "Сами М" от Перник, "Лалов и Вачев" от Враца, "Унимес" от Монтана и "КЕН" от Стара Загора. Ветеринарите преди това бяха открили соя в техните карначета, колбаси, кебапчета и кренвирши. Продуктите им бяха иззети от търговската мрежа.

 

Антон Костадинов беше категоричен, че в България няма контролна лаборатория, която да измерва точно съотношението на съставките в месните продукти. Същото каза преди няколко дни и Светозар Игнатов от "КЕН" изрази несъгласие с мерките на аграрното министерство преди продуктите да бъдат подложени на прецизен лабораторен анализ. Днес пред БНР Игнатов сподели: "Ние не сме се съмнявали в тези резултати, тъй като още от самото начало знаехме, че сме неправилно обвинени."

 

По-късно информацията бе потвърдена и от собственика на месопреработвателната фирма "Лалов и Вачев" във Враца Йордан Вачев. Той уточни, че в контролната проба на салам, произведен по стандарта "Стара планина" от неговата фирма, която бе изпратена в акредитирана лаборатория в Аугсбург, не са открити следи от соев протеин. Собственикът на врачанската фирма допълни, че в немската лаборатория е пратена проба от партида, за която се твърди, че съдържа добавена соя и е била взета в присъствието на нотариус, ветеринарен лекар, представители на Асоциацията на месопреработвателите в България и журналисти.

 

От Националната ветеринарно медицинска служба (НВСМ) отговориха, че все още не са пристигнали резултатите от официалните проби, които са изпратени в Хамбург. Това ще стане или по-късно днес или в началото на другата седмица. Официална позиция на Министерството на земеделието и храните ще има, когато се получат резултати от лабораторията до която НВМС е пратила пробите.

 

Обвинените в нарушение фирмите не пожелаха да коментират какви ще бъдат последващите им действия, ако са отрицателни и резултати от лабораторията до която са пратени проби от НВМС.

 


По статията работи:

Георги Вулов