НАЧАЛО » събития

Безопасността на руските АЕЦ се осигурява постоянно и на високо ниво

fb
3E news
fb
24-03-2016 01:20:00
fb

Безопасността на АЕЦ в Русия се осигурява на високо ниво постоянно, съобщава ТАСС, цитирайки преставител на концерна „Росенергоатом“ в коментар на ситуацията с терористичните актове в Брюксел.

„Атомните централи се отнасят към обекти, чиято сигурност постоянно се осигурява на високо ниво“, е заявил източникът на агенцията.

Рано сутринта на 22 март Брюксел бе подложен на серия от терористични атаки. Два взрива избухнаха на летището, а още един в метрото. Загинаха 31 души, а над 300 са ранените.

В същото време вестник La Derniere Heure, позовавайки се на източници от силовите структури съобщи, че основна цел на терористите са били белгийските АЕЦ, но ареста на участника в групата Салах Абделсалам е накарал терористите да ускорят действията си и да извършат взривни действия срещу транспорта.

По данни на изданието, двамата сомовзривили се братя Бакрауи, които взривиха бомбите на аерогарата и метрото в Брюксел са били именно тези две неназовани лица, които през декември са поставили скрита камера пред дома на ръководителя на белгийската атомна програма. Освен това, именно те са направили и видеозаписите с маршрута на движение на този човек с продължителност от няколко десетки часа, които полицаите откриха в рамките на антитерористична операция в квартирата на друг член на същата тази терористична група и подозиран за парижките атентати Мухамед Баккали. Освен това вестникът напомня, че именно АЕЦ „Тианж“ в южната част на Белгия стана един от обектите, евакуирани от властите веднага след взривовете в Брюксел.

Както съобщи по-рано ТАСС, през ноември миналата година по време на заседание в Министерство на енергетиката на Русия по въпросите за антитерористичната защита на енергийните обекти, руските енергетици взеха решение за засилване на сигурността на централите.

Засиленият режим на безопасност и физическа защита в това число е въведен и върху атомните електроцентрали в Русия, енергийните мрежи и хидроенергийните обекти на страната.

 

АЕЦ
безопасност на АЕЦ
АЕЦ Тианж
АЕЦ Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева