НАЧАЛО » събития

БДЖ стартира система за онлайн продажба на билети

Близо 60 хил. лв. са вложени в изграждането и внедряването на системата за онлайн билетопродаване, която стартира с пилотна версия за ограничен брой линии

fb
3E news
fb
20-12-2013 03:15:00
fb

59 хиляди лева са вложени в изграждането и внедряването на системата за онлайн резарвция и билетоиздаване, която БДЖ стартира официално от днес. Пилотната верися е с ограничен обхват и в момента електронно билети могат да се купуват за дванадесет влака, движещи се по-основните търговски направления Софи – Бургас и София – Варна, обясни министърът на трнапосрта, информационните технологии и исъобяенията Данаил Папазов. Той увери, че през лятото на 2014 г. се очаква системата да е обхванала цялата страна.

Успешното завършване на първия етап от разработката и внедряването на системата отваря нова страница в политиката на БДЖ при обслужването на пътниците, отбеляза Папазов, допълвайки, че вече всеки може да се възползва от нея бързо и лесно. Надеждата е, че новата услуга ще привлече и повече клиенти. Опит за подобна иновация обаче държавните железници направиха и през 2010 г. - неуспешен. Този път системата ще работи ефикасно, обещаха от ръководството.

Как работи системата

На първо място всеки гражданин, решил да се възползва от услугата, трябва да се регистрира в системата, след което да влезе в профила си чрез потребителско име и парола. Влязъл веднъж, човек трябва да избере маршрут, дата и час. А щом избере типа места и клас на пътуването, идва ред да въведе имента на пътниците по документ за самоличност. На ползващите намаления и преференциални цени се предоставя възможност да посочат данните от въпросния документ и да ползват отстъпката си.

Системата също така визуализира схемата на всеки вагон, така че човек да може да избере желаните места, а благодарение на това, че е централизирана – няма да се получава дублиране на места, а ще се показват само незаетите такива.

На четвъртата стъпка от процеса по електронното билетоиздаване системата тарифира сумата, която пътницете трябва да заплатят. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент и трябва да се разпечата на хартиен носител, тъй като по време на самото пътуване ще бъде проверен от кондуктор.

Тъй като системата стартира пилотно, налице са и някои неудобства. Например, билети могат да се резервират не по-малко от 24 часа преди отпътуването. От БДЖ увериха, че след доработването ѝ, билетопродаването ще може да се озъществява и непосредствено преди тръгването на влака.

БДЖ се подобрява?

Tемпът на натрупване на загуби е значително намален, посочи транспортният министър. „Общите задължения на компанията от около 704 млн. лева в началото на юни, вече са намалени на 625 млн. лева към края година“, поясни Папазов. От думите му стана ясно, че ресорното министерство, кредиторите и ръководството на БДЖ водят активен диалог и вече са подписани споразумения за разсрочване на задълженията с Алианц България и DEPFA Банк. Плащанията към кредиторите са не само на лихви, но й плащания по главници, в размер на 66 млн. лв. Всичко това постигнахме със собствени сили, без допълнителни средства от държавния бюджет или взимането на заеми, подчерта Папазов.

БДЖ
онлайн продажби
По статията работи: