НАЧАЛО » събития

Банковият спор между Германия и ЕЦБ приключи

Бундесбанк остава в Програмата за закупуване на активи в публичния сектор (PSPP) след парламентарния вот в германския парламент

fb
3E news
fb
03-07-2020 03:07:36
fb

Европейската централна банка предостави на германските власти всички искани документи за оценка на пропорционалността на нейната политика, така че германската централна банка може да продължи да купува облигации, обяви в четвъртък членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш. „Не виждам пречка Бундесбанк да продължи покупките си по Програмата за закупуване на активи в публичния сектор (PSPP) след 5 август“, каза Мерш.

Поводът е решението на Конституционния съд на Германия в началото на май, че части от програмата PSPP на ЕЦБ (по-известна като "количествени улеснения") за 2.2 трлн. долара, стартирала през 2015 г., не са подкрепени от действащите в Европейския съюз договори.

Конституционните магистрати дадоха на ЕЦБ тримесечен преходен период (до 5 август), за да изясни, че ключовата програма за закупуване на активи в подкрепа на икономиката на еврозоната е "пропоционална". Освен това, според германските съдии, Бундесбанк (немската централна банка) повече няма да може да участва в PSPP програмата (да закупува държавни облигации), "освен ако Управителният съвет на ЕЦБ не приеме ново решение, което да демонстрира разбираемо и обосновано, че целите на паричната политика, преследвана от програмата PSPP, не са непропорционални на икономическите и фискалните ефекти, произтичащи от програмата".

Преди изявлението на Ив Мерш, правителството на Германия съобщи, че е удовлетворено от отговорите на ЕЦБ. Само час след изявлението на Мерш, германската информационна агенция DPA съобщи, че широк съюз между управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел заедно със Зелените и пробизнес ориентираните либералдемократите са гласували в четвъртък в подкрепа на обяснението, което ЕЦБ предостави за своята дългогодишна Програма за закупуване на активи на публичния сектор, която се определя като ключова за намиращата с в криза икономика на еврозоната.

С това беше сложен край на започналия на 5 май, с решението на германския Конституционен съд банков според между ЕЦБ и Германия, а формално това означава, че парламентарният вот в Бундестага от четвъртък дава право на Бундесбанк да остане в PSPP програмата на ЕЦБ и да продължи да изкупува държавни дългови активи.

Още по темата за банковата сага между ЕЦБ и Германия:

Може ли решението на германския конституционен съд да завърже ръцете на ЕЦБ в битката с Covid-19

Bundesbank
обвинения
Конституционен съд на Германия
ЕЦБ
По статията работи:

3E news