НАЧАЛО » събития

Аутoбаните в строеж до един изостават от график

fb
3E news
fb
02-07-2014 11:48:00
fb

В началото на седмицата стана ясно, че изпълнението на автомагистрала “Марица” ще се забави. Първоначално се очакваше строящото се в момента трасе да бъде пуснато в експлоатация през есента на тази година, но по всяка вероятност ще се забави до март 2015-a. Към този момент физическото изпълнение на Лот 1 от аутобана е около 42%, а на Лот 2 – 72%, стана ясно по време на инспекцията на аутобана.

От думите на регионалния министър Десислава Терзиева излиза, че въпреки стремежа проектът да бъде завършен през ноември, едва ли ще може тогава да бъде финализиран целият. Като финален срок за цялостното пускане на автомагистрала „Марица“ тя очерта именно месец март идната година. Предвид че тъкмо този е и един от най-сериозно изоставащите проекти, финансирани по ОП “Транспорт” 2007-2013, надеждата е, че поне няма да бъдат загубени пари по него, каквито съмнения все още съществуват. Не е за пренебрегване фактът, че наред с АМ “Марица”, закъснения има и при останалите големи пътни автомагистрални проекти.

Рискови например са и две от отсечките на магистрала „Струма”, като най-голяма е опасността за Лот 4 между Сандански и Кулата, където се наложи отсрочка зарази грешни проекти. Към днешна дата обаче строителните графици продължават да не се спазват – този път заради проблеми с отчуждителните процедури. Ако те не бъдат финализирани успешно, то актуалният към днешна дата краен срок, а именно ноември 2014 година, няма да бъде спазен.

Под риск е и Лот 2 на “Струма”. Трасето между Дупница и Благоевград е заплашено най-вече от археологическите проучвания. Поне до края на август няма да може да се строи близо до един от виадуктите край Мурсалево заради разкопки, пише “Монитор”.

В контекста на проблемите с отнемането на частни имоти – най-пресни и притеснителни са претенциите на собствениците на терени покрай бъдещата Северна скоростна тангента. Стратегическото трасе трябва да свърже автомагистралите „Люлин”, „Хемус” и „Тракия”, както и бъдещия аутобан София – Калотина. Договорите за проектиране, строителство и надзор на Северната скоростна тангента бяха подписани под звуците на десетки протестиращи граждани, а жалбите в съда наброяват над 200, като основният аргумент е, че стойността на имотите не е била оценена правилно. Това усложнява старта на строителните дейности, които според новите нормативни уредби няма как да започнат преди въпросът да бъде изчистен от правна гледна точка.

3еNews припомня, че проектът бе предвиден да се изпълнение по ОП “Транспорт”, но поради опасност от загуба на средства по ОП “Регионално развитие” той бе прехвърлен към нея. Финансирането е в размер на 235 млн. лв. (без ДДС) и въпреки прехвърлянето на средствата от една към другата програма, към този момент все още не е ясно дали в крайна сметка ще бъдат усвоени, или загубени.

Спорна е и съдбата на отсечката от западната дъга на столичното Околовръстно между АМ „Люлин” и бъдещата северна тангента. Проблемите тук варират от непълноти в проекта, налагащи доработването му, и стигат до неуредиците със собствениците на земи.

магистрали
АМ "Марица"
АМ "Струма"
Северна скоростна тангента
Десислава Терзиева
отчуждаване
По статията работи: