НАЧАЛО » събития

Анализаторите очакват нов срив на цените на златото

fb
3E news
fb
02-07-2014 09:02:00
fb

Златото през второто полугодие ще започне отново да поевтинява и ще завърши на минус за втора поредна година на фона на ускоряващият се ръст на световната икономика, казва един от водещите прогнозисти пред Блумбърг,  икономистът от сингапурската Oversea-Chinese Banking Corp Барнабас Ган.

В края на 2014 г. по думите му златото ще падне до 1150 долара за унций (с 13% под текущата цена и с 4,3% под нивото от началото на годината), тъй като Федералната резервна система ще продължи свиването на стимулиращите мерки, казва той. Среброто също ще поевтинява, прогнозира Ган.

Златото се повиши със 70% от декември 2008 г. до юни 2011 г., когато Федералната резервна система се зае със закупуването на облигации и задържа лихвените проценти около нулата, за да стимулира растежа след финансовата криза.

Дванадесетгодишният бичи тренд завърши през миналата година, тъй като инфлацията в САЩ беше под контрол, а централната банка анонсира съкращаване на стимулиращите мерки. През 2014 г. растежът на световната икономика може да се ускори, а през следващата година тя ще нараства с още по-бързи темпове, прогнозира през април Международният валутен фонд.

„Федералната резервна система ще продължи да свива стимулинето, а основната заплаха за златото през второто полугодие може да е засилването на долара. Подобряването ва световната конюнктура ще понижи интереса към златото като защитни активи”, казва Ган.

През тази година златото поскъпна с 10 процента и за пръв път от 2011 г. нарастваше две тримесечия подред на фона на украинската криза, иракските сблъсъци и отслабването на долара. Договорите с незабавна доставка поскъпнаха вчера до 1332,33 долара за унция, което е максимума от 24 март а , а в следобедните часове се търгуваха по 1327,33 золара, уточнява Прайм.

цени на златото
МВФ
световна икономика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева