НАЧАЛО » събития

Актуализация бюджета на Здравната каса няма да има, обяви премиерът Орешарски

fb
3E news
fb
03-07-2014 12:32:00
fb

Актуализация на бюджета на Здравната каса няма да има, обяви премиерът Пламен Орешарски в сряда, а лекарите отново предупредиха, че парите свършат през септември.

Още преди 10 дни Надзорният съвет на Здравната каса помоли за актуализация на бюджета с 330 млн. лв., които трябваше да гарантират съществуването на здравеопазване до края на годината. 

Премиерът препоръча на Касата да затегне финансовия контрол върху разходите, така че да финишира с минимален дефицит. Въпросът е колко дълго доставчиците на консумативи и лекарства ще издържат. Експертите предвиждат, че парите ще стигнат до септември.

Ситуацията е усложнена и заради дълговете на болниците. Общинските лечебни заведения дължат няколко пъти по-малко, но и там напрежението е голямо.

Общинските болници, като петричката „Рокфелер”, имат по-ограничена дейност и работят с по-малко пари. Ако работата им бъде затруднена, обаче, най-бедните или трудноподвижни пациенти е възможно да се откажат да пътуват до по-голямо лечебно заведение.

Годишният бюджет на „Рокфелер" е 3,5 млн. лв. Още половин милион получава от платени здравни услуги. Тази сума обаче не е достатъчна и държи болницата на прага на фалита, съобщиха от БиТиВи.

НЗОК
здравна каса
актуализация
Пламен Орешарски
бюджет
болници
лекари
парите свършват през септември
По статията работи: