Февр. 22 - Февр. 26
22.2.2017

„Агра 2017“ на Международния панаир в Пловдив

Сорт, който ражда пъпеши по 6 килограма, ще бъде представен за първи на Международната селскостопанска изложба "Агра 2017". Над 30 новости ще покаже деловият форум  от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Голяма част от иновациите е в областта на растениевъдството.
    
Сортът "Лидер  F1"дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат, твърдят изложителите от ・Агроделта селект・
    
Първата българска технология за биологично производство на малини е разработена от  Института по земеделие в Кюстендил. Използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията и така се намалява употребата на химически препарати.
Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи. Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага Институтът .по декоративни растения в София.

Съоръжение за размножаване на пауловния ・дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института "Н. Пушкаров". Разработката  представлява  световна новост с висок икономически ефект.
    
Иновация от световен мащаб е и царевичният хибрид  Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви. Той ще бъде демонстриран от "Пионер семена България" Сусамът сорт "Невена" за механизирано отглеждане също е световна новост. Създаден е от Института по растителни генетични ресурси в Садово, както и   пшеницата "Гинра" отличаваща се с голям потенциал за добиви и  устойчивост  на болести.

Посетителите на "Агра 2017" ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба "Био Агра". Паралелно се организира изложение за пчеларство "Апи България".
    
Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби: ・Винария・- за лозарство и винарство, ・Фудтех・- за хранителната индустрия, ・Хорека Пловдив・- за ресторантско и хотелско оборудване, ・Вкусове от Италия・
    
С входния билет, чиято  цена е 5 лева, посетителите получават достъп до всички изложения и анкетна карта, с която могат да спечелят една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив:  мотокултиватор Antor с двигател Honda,  хидрофорна помпа Wilo с маркуч и комплект ножици за лозя, асми и дървета  ARS. За ученици, инвалиди и пенсионери има преференциална цена от 3 лева, а специалистите получават безплатна карта след покана от изложител и регистрация.