WWF: “Газпром“ и „Роснефт“ може в бъдеще да се сблъскат с климатични искове

Компаниите „Газпром“ и „Роснефт“ може в бъдеще да се сблъскат с искове за компенсации за последствията от глобалното затопляне. Това заявява за РИА Новости шефът на програмата за климата на WWF Алексей Кокорин.

Властите в Ню Йорк обявиха по-рано за подаден иск срещи пет от големите световни нефтени компании BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil и Royal Dutch Shell за компенсации за защита на града от последствията от глобалното затопляне. Освен в Ню Йорк Таймс, съобщението е публикувано и на официалния сайт на едноименния град.

Това е юридически въпрос, а не климатичен. Но ако има иск към най-големите компании, които имат пари и за които е лесно да се каже колко се е увеличила концентрацията ва въглероден двуокис в атмосферата благодарение на тях, то „Газпром“ и „Роснефт“ може да се окажат в това число. Това ще създаде изнервяща атмосфера и вероятно ще накара портфейлните инвеститори да влагат по-малко в подобни компании“, казва Кокорин.

В същото време подобни искове на първо място ще ударят по въглищните компании, а не по газовите или петролните, смята експертът. По думите му, зависимостта между глобалното изменение на климата и ръста на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е доказана. В Парижкото споразумение обаче страните са се отказали да използват принципа за историческа отговорност, за да не може големите промишлено развити страни да се сблъскат с искания за изхвърлянията. Следователно искове към страните са невъзможни, уточнява Кокорин.

Парижкото споразумение се основава не на историческа отговорност, а на принципа на общата недиференцирана отговорност. Това е доста размита формулировка, говореща, че всички, трябва да действат в зависимост от националните си условия“, добавя Кокорин.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари