World Economic Forum в Давос и Climate Action Summit 2021 обединени за бърза адаптация към климатичните промени

Глобалната цел е да се работи за по-ефективно постигане на адаптацията в развиващите се страни

Климат / Свят
Рая Лечева
863
article picture alt description

Изключително е важно да работим за засилване на мерките за адаптация към климатичните промени, посочиха панелистите в дискусията Climate Adaption for Resilience в рамките на Световния икономически форум в източно швейцарския град Давос (World Economic Forum, Davos), който за първи път в историята се случва онлайн от 25 до 29 януари. За първи път се случва още нещо уникално панелът съвпадна съз закриващата сесия на Climate Adaptation Summit 25-26 януари в Холандия. Двата форума се обединиха в глобалната цел да работят за спешна адаптация към климатичните промени. 

Повече от 10 трилиона долара дадоха държавите за справяне с кризата и много от тях не бяха включили климатичните промени в своите планове за възстановяване, а това е единственото умно нещо, което може да направим, коментира в закриващата сесия на Climate Adaptation Summit премиерът на Холандия Марк Руте.

Всички страни трябва да знаят, че 1 долар, вложен в адаптация се възвръща два-три пъти, коментира по време на дискусията Climate Adaptation for Reselience в рамките на Световния икономически форум, Алок Шарма, президент на 26 конференция на страните (26th Conference of the Parties), Обединеното кралство. Затова трябва да засилим мерките по адаптация. Според него световните лидери са се обединили за постигане на още по-бързо постигане на адаптацията към климатичните промени в развиващите се страни.

100 милиарда долара са отделени за финансиране на адаптацията в Европа, но те ще бъдат ефективни ако работим заедно, пазим хората и природата, както и икономиката, обясни почетният председател на глобалната комисия по адаптация Фейке Шийбесма (Feike Shijbesma, Honorary Chairmen, Royal DSM, Global Commission on Adaptation Commissioner). Финансирането не проблем, въпросът е конкретните мерки да са работещи и ефективни в страните, допълни той.

Постигането на икономика с нулеви емисии е изключително предизвикателство, посочи Доминик Уорей, управляващ директор на Световния икономически форум.

В голяма част от света липсват надеждни системи за мониторинг и изчисления

Последните ни прогнози сочат, че увеличението на температурите в глобален мащаб върви към 2-3 градуса, което е изключително много и ни задължава да действаме веднага и да се адаптираме спешно, посочи Петери Талас, генерален секретар на Световната метеорологична организация. Все още не сме твърде закъснели, защото в някои части на света, включително в Европа, Китай, Япония, някои части на Африка се полгат всички усилия за поддържане на температурите под 1,5 градуса по Целзий каквито са целите на Парижкото споразумение, посочи Талас. Много е важно страните да насочат усилия върху производството на местни продукти, как да използват ефективно земята, да се насочат към системи за пестене на вода при напояване, да полагат усилия за правилно торене и даде пример с мобилни приложения в Кения, които показват кога и как да се тори в зависимост от метеоролигичните условия. Много са важни системите за мониторинг и наблюдение на наводнения. Но подчерта, че около 40% от изчисленията за температурните аномалии са лоши. Много страни нямат надеждни системи за наводнения, за да сме част от играта трябва да следваме най-добрите практики. Всъщност трябва да сме достатъчно умни, за да намерим решения за проблемите, каза още Талас.

Пилотните малки проекти могат да бъдат добър пример за намиране и на гобални решения, каза Ребека Мармот, главен експерт по Устойчиво развитие на Uniliver, световен лидер в постигане на глобалните цели за въглеродна неутралност до 2050 година. Инвестициите на компанията са насочени към мащабни и малки проекти заедно сys Световняи фонд за дива природа- WWF за намаляване на въглеродния отпечатък от земеделието. Особен акцент в адаптацията към климатичните промени е използването на водните ресурси, може би 70% от прясната вода се използва за земеделие и е изключително важно да се прилагат ефективни практики във всяка страна, подчерта тя.

За Япония адаптация към климатичните промени е въпрос на национална сигурност

Япония е страната, постигнала най-високи резултати в сферата на кръговата и нисковъглеродна икономика. В дискусията се включи министърът на околната среда на Япония Шинджиро Койзуми. Всъщност най-големите постижения на Япония са свързани с иновациите в технологиите за оценяване на риска и опасността от бедствия. Успехът се дължи на факта, че имаме ефективно прилагане на въпроса с климатичните промени във всяка национална политика и сфера на управление, защото за Япония това е въпрос на национална сигурност, коментира още Койзуми. Япония е разработила научно, базирана платформа за адаптация на всички нива. Нека да приемаме адаптацията не като риск, а като възможност за бизнеса, в който успешните бизнеси помагат за адаптацията на всички други индустрии в икономиката. Япония има амбицията да бъде първата страна в света, която ще постигне въглеродна неутралност до 2050 година и ще използва изцяло електрически превозни средства до 2035 година като Токио си поставя още по-амбициозната цел да постигне това до 2030 година. Прилагане на най-новите технологии в земеделието също са акцент за Япония, но също и превръщането на отпадъците в ресурс и в суровина за рециклиране. Целта ни е да пренасочим нашата социално-икономическа система след COVID-19, каза още Койзуми.

Форумът в Давос поставя началото на прехода от политическите договорки към реалните действия за адаптация към климатичните промени. няколко дни световните лидери, световните прганизации и целията свят обсъждат възстановяването от COVID-19, финансовите механизми и възможностите за технологична трансформация за справяне с най-големите предизвикателства- пандемията, климатичните промени и икономическото възстановяване. 

Повече по всички теми, участниците и програмата на Световния икономически форум може да проследите ТУК.

Основните акценти от Climate Adaptation Summit 2021 ще видите ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща