Wood Mackenzie: САЩ влизат в световната петорка на експортьорите на петрол през 2020 г.

Американският петрол ще се насочи към Европа, очакват анализатори

Wood Mackenzie прогнозира, че САЩ към средата на 2020-те години могат да влязат в петорката от най-големите страни износителки на петрол, като голяма част от горивото ще се доставя в Европа. Това става ясно от изследване под названието - „Петролният експорт на САЩ – нарушител на спокойствието“.

„Според прогнозата, експортът на САЩ към средата на 2020-те години ще достигне  до около 4 млн. барела на ден, което вероятно ще нареди САЩ сред петте най-големи световни експортьори на суров петрол, като количествата ще са аналогични на тези от Ирак и Канада. Поради ограниченото допълнително търсене на такива количества от нефтопреработващата промишленост на страната, бъдещото производство ще търси експортни пазари“, коментира главният икономист на WoodMackenzie  Ed Rawle.

Голяма част от петрола, който ще се добива в САЩ ще е от т.нар. леки сортове -  Light Sweet и Ultra Light. В същото време нефтопреработващите заводи в САЩ са оборудвани за преработка на среден и тежък нефт. За пример  - през 2016 г. само 32 % от нефта, преработван от американските нефтопреработващи заводи се е отнасял към леките сортове. Това означава, че без големи инвестиции вътрешният пазар на САЩ ще може да погълне само една четвърт от допълнителните 4 млн. барела на ден.

„В близко бъдеще САЩ ще се обърне към Европа, за да може да поеме голяма част от количествата петрол. Стойността на преработката на петрол в САЩ е по-висока от Европа, а транспортните разходи за превоз на петрол до Европа са по-ниски от Азия. След като европейското търсене бъде запълнено, допълнителни количества към азиатските пазари, където по-високите транспортни разходи изискват допълнителни отстъпки, за завоюване на част от пазара“, се цитират в изследването думите на  Ed Rawle.

Според мнението на старши анализатора от   Wood Mackenzie на северноамериканските пазара John Coleman, петролът сорт  Permian crude, който може да се превърне в основа на ръста на американския експорт за Европа и Азия може да получи премия от порядъка на 0,5 долара за барел по отношение на сортовете WTI и  Eagle Ford F.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари