НАЧАЛО » свят

Westinghouse ще изгражда три реактора АР 1000 във Великобритания

fb
3E news
fb
14-01-2014 10:26:00
fb

Westinghouse Electric Companyобяви днес, че Toshiba Corporationсе е съгласила да придобие 60% от акциите на  проекта NuGeneration Limited (NuGen) Moorside в Западна Кумбрия, Великобритания и ще започне развитието на проекта по изграждането на новите реактори AP1000 в партньорство с GDF SUEZ

Споразумението предвижда трите ядрени реактора AP1000на Westinghouse с общ капацитет от3.4 гигавата да бъдат изградени във Великобритания. Очаква се първият реактор да бъде пуснат в експлоатация през 2024, което ще помогне на правителството на Великобритания в провеждането на политиката му за енергийна сигурност и намаляване на въглеродните емисии точно по времето на извеждането от експлоатация на съществуващите ядрени мощности в страната и когато нивата на въглеродните емисии трябва да отговарят на националните и международни изисквания. Когато достигне пълния си капацитет, ядрената централа в Moorside ще произвежда около 7% от необходимата електрическа енергия във Великобритания.

Изграждането на трите нови мощности ще създаде хиляди работни места за висококвалифицирани специалисти през следващите десет години. Сделката ще засили значително британската местна, регионална и национална икономика, тъй като голямата част проекта ще бъде осъществена от британски фирми чрез доставка на услуги и суровини за свързаните с изграждането на централата бизнеси.

Westinghouse Springfields, базиран близо до Престън, Северозападна Англия е лицензиран производител на ядрено гориво във Великобритания, който ще доставя горивото за новите реактори AP1000.  Към момента,Westinghouse Springfields произвежда, както горивото за всички останали  реактори с газово охлаждане във Великобритания, така и гориво за износ предназначено за водоводни реактори под налягане по света.

Президентът и Изпълнителен директор на Westinghouse Г-н Дани Родерик коментира: “Това е още един пример за голямата отдаденост, с която Toshiba и Westinghouse работят за глобалната ядреноенергийна индустрия и спомагат регионите по света и отделните държави да достигнат своите цели за намаляване на нивата на въглеродни емисии. Ние очакваме дълго и ползотворно сътрудничество със собствениците на проекта NuGen и с всички доставчици в ядрения бизнес в Кумбрия и Великобритания.”, заяви още той.

Това е второто мащабно споразумение подписано от Westinghouse до момента, след подписването на ексклузивното споразумение с Българския Енергиен Холдинг (БЕХ) през декември 2013 преговори за изграждането на реактор с технология AP1000 в АЕЦ Козлодуй.

“Ние предоставяме на Европа и света възможно най-напредналата и модерна технология AP1000, за да могат клиентите ни по света да постигнат висока степен на ефективност на разходите, енергийна сигурност и диверсификация, без да увреждат природата чрез използването на въглеродни и газови източници в Европа.”, коментира още Г-н Родерик.

През 2013 година, Westinghouse също беше определен за спечелил участник в търга за изграждането на нова ядрена мощност в Чехия. В момента се очаква окончателното решение по този проект.

Според Джефри Бенджамин, Вицепрезидент Ядрени централи на Westinghouse: “Този проект подкрепя Британското правителство за развитието на ядрената енергетика в страната. Ясната времева и проектна организация за изграждане и пускане в експлоатация, финансовата стабилност, доказаната технология и цялостната полза от проекта ще допринесат за развитието на Британската икономика.”

“Глобалната експертиза на Toshiba, лидерството на Westinghousе в разработването и доставката на най-съвременните технологии и дългогодишния опит и професионализъм на GDF SUEZ като водещ европейски оператор на ядрени централи са една стабилна и силна комбинация. Ние сме убедени, че тази технология и дизайн на реакторите са правилният избор за бъдещето и развитието на Кумбрия и Великобритания.”, допълни още Г-н Бенджамин.

През 2011 година, Регулаторните органи във Великобритания издадоха предварителен лиценз на проекта след приключването на планираната оценка на AP1000. Проектът получиDesign Acceptance Confirmation (iDAC) (първоначално потвърждение за приемането на проекта) и Statement of Design Acceptability (iSODA) (становище за приемане на проекта).

 

Westinghouse Electric Company, американска компания от групата на Toshiba Corporation (TKY:6502), е една от водещите компании на световния ядрен пазар и е водещ доставчик на продукти и технологии за изграждането и поддържането на ядрени централи по света. През 1957 година в Шипингпорт, САЩ, Westinghouse Electric за първи път в света пуска в експлоатация реактор с технология вода под налягане. Днес, технологиите на Westinghouse Electric са в основата на повече от половината работещи по света ядрени реактора, включително над 50% от действащите в Европа.

Toshiba Corporation e водещ световен производител на електроника и електронни продукти и системи от висок клас. Toshiba Group развива иновационни технологии за различни бизнес индустрии: дигитални продукти, включително LCD телевизори, лаптопи, принтери,  електронни устройства, процесори и продукти за съхранение на данни, индустриални и социални инфраструктурни системи, системи за производство на електроенергия, интелигентни комунални системи, медицински системи, ескалатори, асансьори и домакински уреди. Toshiba е основана през 1875 година и днес оперира чрез глобалната си система от над 590 компании, в които работят 206 000 служители по света с годишни продажби, надвишаващи 5.8 трилиона йени (61 милиарда US $).

GDF SUEZ развива своя бизнес (енергия, природен газ, енергийни услуги) около модел базиран на отговорен разтеж, чрез който да приеме днешните огромни енергийни и екологични предизвикателства:  да отговори на енергийните нужди в света, да подсигури доставките на енергия, да се бори с негативните промени в климата и да максимизира използването на енергийните ресурси.

 

Westinghouse
АЕЦ
АР 1000
По статията работи:

Маринела Арабаджиева