НАЧАЛО » свят

Westinghouse е предложил на Чехия частично да финансира строителството на АЕЦ

fb
3E news
fb
13-10-2014 05:08:00
fb

Американската компания Westinghouse е предложила на Чехия „частично да финансира” строителството на ядрени блокове, съобщава СТК. Агенцията уточнява, че информацията е потвърдена от представителя на  Westinghouse в Чехия Павел Яник.
„Мога да потвърдя, че ръководството на нашата компания е изпратило такова предложение. Ние сме готови да водим преговори с чешкото правителство за моделите на финансиране на АЕЦ, които вече се осъществяват при развитието на проектите на АР-1000 във Великобритания и България”, цитира агенцията думите на Яник.

„Министерство на финансите е информирано от компанията  Westinghouse Electric Company, че на ниво министерство е създадена работна група, която готви обща стратегия за по-нататъшно развитие на мирната ядрена програма в Чехия. Дадената проблематика, разбира се е с предимство за министерството на промишлеността и търговията на Чешката Република”, заявява за СТК Михаил Журовец от пресслужбата на министерство на финансите.

„Министерство на промишлеността в рамките на подготовка на ядрената стратегия приветства дадената информация, както и информацията от всички останали компании, които развиват ядрена енергетика”, заявява Мирослав Кинчл от пресслужбата на министерство на промишлеността и търговията.

Припомняме, че в България американската компания сключи акционерно споразумение с АЕЦ „Козлодуй”, за създаване на съвместно предприятие за строителството на седми блок на централата.

Във Великобритания корпорацията Toshiba, която притежава мажоритарен пакет от акции в Westinghouse, придоби 60% от акциите на компанията NuGen. Тя бе създадена за строителството на нови атомни блокове в атомната централа Moorside във Великобритания. 

Уестингхаус
Чехия
финансиране
АЕЦ
По статията работи:

Георги Велев