НАЧАЛО » свят

Total се отказа от лицензията за добив на шистов газ в Полша

fb
3E news
fb
15-04-2014 10:50:00
fb

Френската енергийна компания Total не пожела да продължи лицензията си за добив на шистов газ в Полша, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на компанията.

По думите му независимо от наличието на запаси от шистов газ в Полша на границата с Украйна, тяхната разработка е икономически нецелесъобразна.

Правителството на Полша заяви интерес към шистовия газ преди около три години. Премиерът Доналд Туск заяви, че още през 2014 г. в страната ще започн търговски добив, който ще даде възможност за намаляване на зависимостта от руски енергоносители. През 2012 г. властите трябваше обаче да признаят, че първоначалната оценка на запасите е била завишена 10 пъти.  Впоследствие много от компаниите се отказаха от шистовите си проекти в Полша. Сред тях са американските компании Marathon Oil и Exxon Mobil, а също и канадската Talisman Energy.

Срокът на лицензията на Total изтече на 31 март. „Полша остава привлекателен регион от гледна точка на шистовия газ, но процесът на проучване на запасите е в начален етап, а потенциалните инвеститори се нуждаят от повече информация и време, за да оценят геологията на скалните породи в Полша”, мотивира се представителят на Total пред информационната агенция.

Total
Полша
шистов газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева