НАЧАЛО » свят

Total може да продаде на турската Botas дела си в "Шах Дениз"

fb
3E news
fb
01-03-2014 03:14:00
fb

Френската нефтогазова компания Total води преговори с  Botas Boru Hatlari Ile Petrol Tasima AS, държавен оператор на нефтогазовите тръбопроводи на Турция за продажбата на 10 процентен дял в проекта за втория етап на усвяване на каспийскто газокондензатно находище „Шах Дениз”, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от сектора.

"Стратегията на Total е да излезе от проектите, в които има минимален дял за сметка на тези, в които е оператор”, е заявил източникът на агенцията. По данни на източник на Блумбърг пък Botas обсъжда също така и покупка на дела на Total в Южно-Кавказкия тръбопровод (Баку-Грузия-границата с Турция).

Преди няколко месеца – на 17 декмври норвежкат Statoil съобщи за продажбата на аналогичен дял в проекта „Шах Дениз” и Южно-Кавказкия тръбопровод. Делът й беше купен от ГНКАР и ВР, които придобиха по 6,7% и 6,3% от проекта съответно. След завършването на сделката в рамките на която норвежката компания ще получи сумата от 1,45 млрд.долара, делът на Statoil ще падне до 15,5% , делът на ВР ще нарасне до 28,8%, на ГНКАР – до 16,7%. Други участници в проекта са "Лукойл" - 10%, NICO също - 10% и ТРАО – 9%.

Общите запаси на газокондензатното находище се оценяват на 1,2 трлн.куб метра и 240 млн.тона кондензат.

Total
Botas
Шах Дениз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева