НАЧАЛО » свят

TANAP ще изиграе голяма роля при реализацията на проекта “Южен газов коридор”

fb
3E news
fb
03-06-2014 07:06:00
fb

Азербайджан винаги се стреми да се съобразява с интересите на производителите, потребителите и транзитните страни. Това заяви президентът на Азербайджан при откриването на международната конференция „Нефтът и газа на Каспийския регион”, съобщава порталът „Нефт Росии”.

„Ние успяхме да постигнем това. От друга страна ние никога не сме използвали нефтогазовите ресурси не по предназначение, винаги сме задълбочавали сътрудничеството. В скоро време ние ще изградим дългосрочно сътрудничество с новите партньори”.

Президентът отбеляза, че Азербайджан, известен в света като петролна държава днес се слави и като производител на газ.

„Националната сигурност е свързана с енергийната сигурност. Преди две години, след подписването на „Договорът на века” беше сключено споразумение за „Шах Дениз”. Това находище е едно от най-големите в света и е 50% от нашия потенциал. Ние имаме и други находища – Умид, Апшерон и др. Техните газови запаси съставляват не по-малко от 2,5 трлн. куб метра. Това ще изиграе важна роля за дългосрочната енергийна сигурност на Азербайджан и Европа”.

Илхам Алиев напомни, че Азербайджан вече 7 години доставя газ на световния пазар посредством 7 тръбопровода. „Недостатъчно е нашите ресурси да са само на регионалните пазара, ние ще излезем и на международните. Осъществяването на Южния газов коридор в голяма степен зависи от находището „Шах Дениз”. Всички въпроси за разработката на това находище вече намериха своето решение”.

Алиев отбеляза също така, че Азербайджан е заинтересован от осъществяването на проектите за доставка на своя газ за Европа. „Ние не бихме могли да допуснем „Южният газов коридор” да остане само идея. Ние ще положим много усилия за реализацията на Трансанадолския газопровод. През 2012 г. Азербайджан и Турция подписаха споразумение и вече практически започнаха работа. Аз се радвам, че ВР купи акции от TANAP. TANAP ще изиграе голяма роля за осъществяването на проекта за „Южен газов коридор”.

TANAP
Южен газов коридор
Шах Дениз
ВР
Азербайджан
Илхам Алиев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева