НАЧАЛО » свят

TANAP влиза в експлоатация през 2018 г., през 2026 г. мощността му ще достигне 31 млрд.куб метра

fb
3E news
fb
11-05-2014 11:16:00
fb

Пропускателната мощност на Трансанадолския газопровод газопровод TANAP  през 2026 г. ще достигне 31 млрд.куб метра. Това се казва в статия на първия вицепрезидент на компанията  SOCAR (Държавната нефтогазова компания на Азербайджан ) Хошбахт Юсифадзе, публикувана във в. „Република”.

Както се казва в статията през 2023 г. пропускателната  мощност на газопровода, който трябва да обезпечи  транспортирането на азербайджански газ от морското газокондензатно находище  „Шах Дениз” в рамките на втората фаза  от разработката през територията на Турция до границата й с Европа ще достигне 23 млрд.куб метра.

Газопроводът TANAP ще бъде пуснат в  експлоатация  в средата на 2018 г. (при първоначална пропускателна мощност от 16 млрд.куб метра).

„От 16 млрд.куб метра, които на първоначален етап се планира  да се транспортират по газопровода, 10 млрд.куб метра ще бъдат доставяни за Европа, а 6 млрд.куб метар - за Турция. Така идеята за „Южния газов коридор” ще бъде осъществена напълно.”,  пише Юсифадзе.

В статията, цитирана от Trend се отбелязва, че от началния етап газа, добит в рамките на втория стадий от разработката на „Шах Дениз” ще бъде предназначе за Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, Албания, Италия и България. На следващ етап доставките от газ ще са за Черна гора и Хърватия. През следващите години се планира и обезпечаване с каспийски газ и на Румъния, Унгария и Австрия.

Проектът „Южен газов коридор” дава възможност на Европа да диверсифицира източниците на доставки на въглеводороди и да повиши енергийната безопасност, а Азербайджан да завоюва нов пазар в лицето на Европа.

TANAP
Южен газов коридор
Шах Дениз
По статията работи:

Маринела Арабаджиева