Shell: Глобалното търсене на втечнен природен газ ще достигне 700 милиона тона до 2040 г.

Енергетика / Свят
3E news
963
article picture alt description

Обемите за експорт на природен газ от Русия през 2040 г. ще нараснат с над 200 %, от Африка – 193 %, от САЩ – със 188 %, а от Близкия Изток само с 45 %. Това се казва в ежегодната прогноза на компанията Royal Dutch Shell за пазара на LNG (LNG Outlook 2021).

Най-голям ръст в абсолютно изражение ще демонстрират САЩ. Експертът от страната ще се увеличи с 94 милиона тона – от 50 млн. тона през миналата година до 144 милиона тона към края на прогнозирания период.

Изключително силен ръст ще демонстрира Русия. В абсолютно изражение увеличението ще е с 65 милиона тона  - от 32 милиона тона през 2020 г. до 97 милиона тона през 2040 г.

Страните от Африка ще увеличат експорта на LNG с 83 млн. тона – от 43 млн. тона до 126 млн. тона. Експортьорите от Близкия Изток (вкл. Катар, Оман и ОАЕ), които са и най-големите доставчици на втечнен природен газ от региона ще увеличат доставките с 44 млн. тона – от 97 млн. до 141 млн. тона.

Австралия обаче към края на прогнозирания период ще намали обема на експорт на LNG с 4 % - от 81 млн. до 78 млн. тона.

Shell LNG Outlook за пета година публикува ключови тенденции през 2020 г. Според доклада  глобалното търсене на втечнен природен газ (LNG) се е увеличило до 360 милиона тона. Макар и незначително, увеличаването на обема отразява устойчивостта и гъвкавостта на глобалния пазар на LNG през 2020 г., година, в която загубите за глобалния БВП са няколко трилиона долара, в резултат на ограниченията от икономиките на страните COVID-19.

Търсенето през 2019 г. възлиза на 358 милиона тона.

В основата на възстановяването на търсенето на LNG са Китай и Индия. Двете страни увеличиха вноса си на LNG с 11%, пишат авторите на доклада.

Целта на Китай за цел да стане въглеродно неутрална до 2060 г. означава, че се очаква да продължи да увеличава своето търсене на втечнен природен газ, на който се възлага и ключовата роля за декарбонизирането на енергоемките сектори.

Индия увеличи вноса, възползвайки се от LNG за допълване вътрешното си производство на газ.

Търсенето в Европа, заедно с предлагане от САЩ, помогна за балансиране на глобалния пазар на LNG през първата половина на 2020 г. Въпреки това, прекъсванията на доставките, структурните ограничения и извънредните метеорологични условия по-късно през годината доведоха до по-високи цени.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща