Shell прогнозира дефицит на LNG само след няколко години при липса на нови проекти

Проектът на плаващ LNG терминал
Източник: Shell

Нефтогазовата компания  Royal Dutch Shell смята, че е възможно да се стигне до дефицит при доставките на втечнен природен газ (LNG) към средата на 2020-те години, ако в близко бъдеще не бъде взето решение за нови проекти в този сектор. Това се казва в прогнозата на компанията за ситуацията на  LNG пазара за 2018 г. (LNG Outlook).

Според данните на компанията, търсенето на световния  LNG пазар за 2017 г. е нараснало с 29 млн. тона – до 293 млн.. Най-голям купувач на този пазар за миналата година са били Япония, Китай и Южна Корея. През 2017 г. Китай е изпреварил Южна Корея, като е увеличил вноса на LNG до 38 млн. тона, което се дължи от една страна на икономическия ръст и от друга на мерките за борба със замърсяването на въздуха, получило се вследствие на работата та ТЕЦ-овете на въглища в страната, отбелязват от компанията.

„Както и преди виждаме засилено търсене от традиционните вносители в Азия и Европа, но също така смятаме, че втечненият природен газ може да осигури по-гъвкаво, надеждно и по-екологично енергоснабдяване в света. Само в Азия търсенето се е увеличило със 17 млн. тона. Това се равнява на количеството, което Индонезия (пета в света по доставки на LNG) е произвела през 2017 г.“, се цитират в съобщението на Shell думите на директора на отдела за газ и алтернативна енергия към концерна  Maarten Wetselaar.

„Основавайки се на текущите прогнози за търсенето, Shell смята за възможно формиране на дефицит при доставките на LNG към средата на 2020-те години, ако в близко бъдеще не бъдат сключени нови проекти за производство на LNG”, добавят от компанията. Shell отбелязва, че купувачите засега предпочитат „краткосрочни“ договори за неголеми обеми. Така например през 2017 г. са били доставени 1,1 хил. товари на спотовия пазар, което е със 17 % повече от 2016 г. Този ръст основно се дължи на доставки от Австралия и САЩ.

Но несъответствието по договорите между купувачи и доставчици продължава да се увеличава, смятат от компанията. Повечето доставчици както и преди се стараят да си осигурят дългосрочни договори, докато купувачите предпочитат краткосрочни и по-гъвкави, за да може да се конкурират по-успешно на вътрешните пазара за преработка на нефт и газ, обясняват от Shell.

Royal Dutch Shell извършва  добив и преработка на въглеводороди повече от 40 страни в света.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари