НАЧАЛО » свят

Shell прекратява сондажната си програма в Аляска

fb
3E news
fb
28-09-2015 03:22:00
fb

Петролният гигант Royal Dutch Shell PLC заяви в понеделник, че прекратява програмата си за за проучване в Арктика на Аляска заради разочарование от предварителните сондажни дейности.

Нефтогазовата компания пристъпи към програмата си зе геоложко проучване за милиарди долари по крайбрежието на Аляска през това лято, независимо от падащите цени на петрола и протестите на защитниците на околната среда, които изразиха безпокойство, че сондажите в този регион може да доведат до екологична катастрофа.

Арктика е един от неизследваните райони за петрол. Въпреки твърденията за огромни находища, резултатите за Shell са разочароващи, особено след като в района на сондиране Burger J в Чукотско море през това лято компанията се натъкна само на признаци за наличие на газ и петрол. Въпреки че в бъдеще компанията залага на този регион, засега тя е категорична, че прекратява дейността си в него. В баланса на Shell стойността на проекта в Аляска е определена на сумата от 3 млрд.долара, като повече информация за разходите на компанията ще станат ясни по време на публикуването на отчета в края на октомври.

 

 

Shell
сондиране
Аляска
нефт и газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева