Saudi Aramco : Петролният сектор може да се сблъска с криза при доставките

Петролният сектор рискува да се сблъска с криза при доставките, смята шефът на саудитската държавна петролна компания  Saudi Aramco Амин Насер. Големите енергийни компании се фокусират върху шистовия петрол и други възможности за увеличаване на добива в краткосрочно бъдеще, вместо в дългосрочните мега  проекти, към които се насочиха преди години, заявява Насер за Financial Times.

Ръстът на инвестиции в този по-краткосрочен цикъл на добива няма да е достатъчен , за да удовлетвори растящото търсене на петрол в бъдеще, смята още той.

„Проектите от типа добив на шистов петрол, едва ли ще доведат до съществено понижение на глобалните нужди от петрол до 2040 г.“, отбелязва той.
Приоритет за големите нефтени компании по целия свят, след резкия спад в сектора отбелязан преди няколко години стана намаляването на разходите и поощрението за изплащане на дивиденти на акционерите.

Нежеланието на компаниите да влагат средства в проекти, изискващи големи парични и временни разходи, но и осигуряващи по-дългосрочно експлоатиране на находищата, говори за това, че „компаниите се опасяват, че няма да могат да удовлетворят очакванията, потребностите  на акционерите си“, смята президентът на Saudi Aramco.

Големи петролни компании, като ExxonMobil, Chevron и Royal Dutch Shell влагат средства в американския шистов сектор, инвестициите, в  който дават възможност за по-бързо получаване на приходи от традиционните проекти за добив на петрол.

Глобалният пазар в бъдеще обаче ще зависи от традиционният добив, отбелязва Насер.

Според Международната агенция за енергетика, недостатъчните инвестиции в нови големи проекти за производство на петрол ще доведе до дефицит на световния пазар в началото на 2020-те години, като при това ръстът на шистовия добив ще спре.

Според консултантската компания Rystad Energy, общо капиталовложенията на енергийните компании през втората половина на настоящото десетилетие спада наполовина – до 443,5 млрд. долара, в сравнение с нивото от 875,1 млрд. долара, регистрирани през 2010-2015 г.

В отговор на въпрос за бъдещето на IPO Saudi Aramco, Насер заявява, че „това ще е държавно решение“. Властите на Саудитска Арабия все още са пред решение – ще има ли IPO Saudi Aramco, отбелязва той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари