НАЧАЛО » свят

RWE продава подраздлението си Dea на групата LetterOne за 5,1 млрд.евро

fb
3E news
fb
17-03-2014 11:20:00
fb

Немската RWE Aktiengesellschaft се договори с групата LetterOne, създадена с акционерите на консорциума „Алфа Груп” на Михаил Фридман и Герман Хан за продажбата на нефтогазовото подразделение RWE Dea AG за 5,1 млр. евро, се казва в съобщение на немската компания, цитирано от РИА Новости.

Сделката трябва да бъде утвърдена от съвета на наблюдателите на RWE Aktiengesellschaft и одобрена от регулиращите органи в различните страни. В стойността на предприятието влизат и задължения общо за сумата от 0,6 млрд.евро. Приключването на сделката се очаква да се случи до края на годината. За намеренията на RWE да продаде нефтогазовото си подразделение стана ясно през месец март 2013 г. Компанията обясни тази стъпка със стремежа си да подобри финансовите си показатели и да се изчисти от излишни активи.

Преди време най-големият химически концерн в света BASF SE искаше да купи RWE Deа. От покупката на дъщерната компания на RWE се интересуваше и консорциум между инвестиционната компания  KKR и подразделението на  Kuwait Petroleum Corp – Kufpec.

RWE AG е сред петте най-големи енергийни концерна в Европа. Компания се занимава с доставка и продажба на елекроенергия и газ за европейските страни. RWE AG обезпечава с електроенергия около 20 млн. души, а с газ – 10 милиона клиенти.

Собствениците на консорциума „Алфа груп” са вложили в инвестиционната група LetterOne 15,36 млрд. долара. Групата първоначално ще инвестира в нефтогазовия и телекомуникационния сектор, а има също така има възможности за осъществяване на инвестиции в различни отрасли и региони.

RWE Dea
Letterone
Алфа груп
нефт
газ
електроенергия
сделка
По статията работи:

Маринела Арабаджиева