OMV, Wintershall и Uniper: Nord Stream 2 не прави Европа зависима от Русия, това е партньорство

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ не създава едностранна зависимост за Европа от Русия, става въпрос за партньорство, базирано на многогодишно успешно сътрудничество, се казва в писмо на председателите на големите западни енергийни компании  OMV, Wintershall и Uniper. Писмото е публикувано на страницата и на Uniper. https://www.uniper.energy/company/media/press-releases

“Руските доставки на газ гарантират сигурността на доставките за Европа. Като партньори на големите европейски работодатели ние сме задължени да осигурим сигурността на доставките и конкурентоспособност при цените на газа. Руските доставки на газ са съществен компонент от това, а и в света няма друга страна с такива големи запаси от газ. Става въпрос обаче не за едностранна зависимост на Европа от Русия, а за партньорство, което осигурява надеждно газоснабдяване за Германия за няколко десетилетия“ се казва в документа.

„Освен това, количествата необходими на Европа се увеличават всяка година. Ние не познаваме такива потребители на газ, които биха предпочели да заменят руския тръбопроводен газ с доста по-скъпият втечнен газ от САЩ“, се отбелязва в изявлението.

“Nord Stream 2  - това е инвестиция от милиарди долари в съвременна европейска  газова инфраструктура, надеждно газоснабдяване на хората и промишлеността в Европа с газ. Но неотдавна дискусията за газопровода по Балтийско море придоби странно качество. В голяма степен повърхностните, емоционални дебати едва ли имат някаква тежест%, се казва още в писмото.

В него се подчертава също така, че „ролята на Европейската комисия се заключава в реализация на действащото законодателство“, тъй като „правната рамка на този проект е еднозначна, недвусмислена и не остава за ЕК друго поле за действие, за което свидетелстват и заключенията на правните (юридическите ) служби на Европейския съвет.   

Проектът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно за доставка на газ от крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Проектът ще бъде построен паралелно със сега действащият газопровод „Северен поток“. Газопроводът заобикаля Украйна. Срещу „Северен поток 2“ се обявиха редица европейски страни.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари